Бедствена остава обстановката и в Калифорния, където трети ден бушуват

...
Бедствена остава обстановката и в Калифорния, където трети ден бушуват
Коментари Харесай

В Калифорния обстановката остава бедствена, горски пожар застрашава Лос Анджелис

Бедствена остава ситуацията и в Калифорния, където трети ден бушуват горски пожари, оповестява Българска национална телевизия. Хиляди фамилии са евакуирани, близо 200 къщи в северната част на Лос Анджелис са застрашени. Пожарникарите са овладели едвам 10% от огнената буря. През нощта в Калифорния заваля дъжд, само че прекомерно слаб, с цел да успее да помогне в потушаването на пламъците.

Лос Анджелис е изправен пред най-големия горски пожар в историята си, съобщи кметът на града Ерик Гарсети, представен от Ройтерс. Огънят в планините Вердуго, северно от Лос Анджелис, е обхванал към 2000 хектара, овладени са едвам 10 %, заяви началникът на пожарната Ралф Теразас, представен от БНР.

Наложи се евакуацията на към 700 домове в северно предградие на Лос Анджелис и в прилежащите Бърбанк и Глендейл. Изгоряла е единствено една къща в Лос Анджелис. Пламъците затвориха и автомагистрала. Пожарникарят Ерик Скот разгласи, че няма потърпевши хора:

Имаме пожарникари, които покриват периметъра по земя, сътрудничат си с мобилизираните екипи. Имаме и хеликоптери, които обливат с вода авансово набелязани територии. Нека хората да знаят, че пожарникарите сме тук, както и ще останем на място цялата нощ и в идните дни, с цел да продължим работа.

Около 500 пожарникари се борят с огъня. Пожарът Ла Туна, наименуван на името на каньона, където избухна в петък, пълзи по стръмните скатове, обрасли с гъста гора, която не е горяла от десетилетия. Температурата в региона през вчерашния ден надхвърляше 38 градуса по Целзий.

Властите предизвестиха за бързо сменящ посоката си вятър, който може да наложи разширение на евакуационната зона.

Заради разрастващите се горски пожари в северните елементи на щата Калифорния губернаторът разгласи бедствено състояние. В профила на българското консулство във Facebook е отправена молба към българските жители да се въздържат от пътешестване в региона на пожара и при нужда да се свържат с дипломатическите ни служащи там на телефона за незабавни случаи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР