Бедна жена приема да стане собственичка на фирма в замяна

...
Бедна жена приема да стане собственичка на фирма в замяна
Коментари Харесай

Ще те намерим. Бедна жена се сдобива с фирма, зад която стоят влиятелни хора. Защо не може да се измъкне

Бедна жена приема да стане собственичка на компания в подмяна на 150 лева на месец. Предложението идва от жена, която по-късно заема пост в община Своге, и минен експерт. През компанията минават стотици хиляди левове, за които собственичката не знае. Опитва да закрие компанията, само че получава отвод и закани.

Преди над 10 години Виолета Виденова - бедна и безработна жена, се съгласява да стане притежател на ново сдружение в подмяна на 150 лева на месец.

Предложението по думи на Виденова идва от днешната заместник-кметица на град Своге Нина Копринджийска и бизнесмена Димчо Алексиев .

" Аз към този момент знам, че съм направила неточност ", споделя Виденова пред Свободна Европа.

С времето тя стопира да получава обещаната сума. Започва да се тормози, че с сдружението, на което официално е притежател - " Дитекс БГ " , може би се случва нещо подозрително. Жената се реалокира в град Лом. Когато моли компанията да бъде закрита обаче, Копринджийска - по думите на Виолета, отсрочва и стартира да я заплашва.

" Тя сподели: Не ме интересува, в случай че не дойдеш, ще дойдем в Лом (...) и на морето ще те намерим ", споделя още Виденова. Накрая формалната собственичка на бизнес взема решение да се свърже с юрист. Той споделя, че също е бил подложен на напън.

Г-жа Копринджийска отхвърли в телефонен диалог пред Свободна Европа да има нещо общо с сдружението и сподели, че " да пишете материал с имена против някого, за който не сте сигурни, не знам какъв брой е добре за вас. "

На въпрос към господин Алексиев дали има общо с " Дитекс БГ ", той отговори " съвсем не ".

През годините в сдружението постъпват надалеч по-големи суми от тези, които са обещани на Виденова, а Копринджийска и Алексиев теглят огромна част от тях. Това демонстрират документи, с които Свободна Европа се срещна, разказани по-надолу в текста.

През 2023 година казусът към този момент стига и до прокуратурата. А към днешна дата компанията е в разпродажба, демонстрира Търговският указател, само че не поради молбата на формалната собственичка.
Кои са забърканите
Дружеството " Дитекс БГ " е основано през 2012 година Нина Копринджийска е назначена за заместник-кметица през 2016 година от кмета на Своге Емил Иванов . Той през днешния ден кара четвъртия си мандат, бил е два пъти регионален шеф на София област и два пъти е избиран за депутат - в 41-ото и 42-ото Народно заседание, от листа на Движение за права и свободи.
 Нина Копринджийска
Димчо Алексиев е от град Бобов дол съгласно уеб страницата на Комисията по досиетата. Той е бил претендент за народен представител за 42-ото Народно събрание през 2013 година от партия ЛИДЕР, свързвана с енергийния предприемач Христо Ковачки .

Името на Ковачки е свързвано с въглищни централи и мини в България, като той няма присъединяване в собствеността им. През 2022 година неправителствената организация „ Грийнпийс “ – България разгласява, озаглавен, който разказва взаимовръзки сред редица компании и централи, които през годините са били свързвани с името на предприемача.
 Димчо Алексиев
Според от 2012 година Алексиев е минен експерт и бизнесмен.

Справка на Свободна Европа в Търговския указател сподели, че в предишното той е бил притежател на други две сдружения с имена, сходни на това на Виденова. Става дума за:
" Дитекс - Транс " - вписано в регистъра от Пернишкия областен съд през 2001 година с капитал 5000 лева Дружеството е записано в град Перник и през 2010 година е трансферирано на различен притежател. " Дитекс - Комерс " - това сдружение не се открива в Търговския указател, само че според информация в правноинформационните системи то е записано с решение на Софийския областен съд през 1997 година с капитал 50 000 лева Дружеството е със седалище и адрес на ръководство гр. Своге, ул. " Цар Симеон " 14.

В съседство - на ул. " Цар Симеон " №13, е адресът за преписка на " Дитекс БГ ", благосъстоятелност на Виденова.

Алексиев сподели пред Свободна Европа, че се е срещнал с Виденова, когато са били съседи.
Как стартира всичко
Преди основаването на сдружението брачният партньор на Виденова по нейни думи прави ремонт на къщата на Алексиев. " [Мъжът ми] им сподели, че съм без работа ", споделя дамата. След това я завеждат при нотариус, с цел да подпише документите за основаване на компанията, само че твърди, че тогава у нея не е останала никаква документи.

Дружество " Дитекс БГ " ЕООД е учредено през 2012 година с капитал 100 лева В Търговския указател е упоменато, че реализира транспортна и спедиторска активност, вътрешно- и външнотърговска активност, внос и износ, комерсиално посланичество, ходатайство и агентство на " наши и непознати физически и юридически лица ", ремонтно-сервизна активност, дърводобив, дървопреработване и други действия, незабранени от закона.
Не знаех какво се случва, към момента не знам тъкмо какво са правилиВиолета Виденова
" Отначало ми споделиха за горивни материали и това е. Нямахме... документи не ни дадоха, не знаех какво се случва, към момента не знам тъкмо какво са правили ", споделя Виденова. Според регистъра в сдружението има единствено едно обезпечено лице, което значи, че няма други хора на трудов контракт в него.

Един от подписаните документи от Виденова при откриването упълномощава Копринджийска да прави най-различни действия, свързани с сдружението, от името на собственичката, в това число да го съставлява пред институциите, да ръководи и управлява цялата комерсиална активност, да преупълномощава трети лица и да внася и тегли безкрайно суми по сметките му. Самото пълномощие не се съхранява, само че текстът му е разполагаем в осведомителната система " Единство ".

Свободна Европа получи и акта за анулация на въпросното пълномощие от 2022 година

Според юриста на Виденова, който пожела да остане неизвестен, Копринджийска е преупълномощила и Алексиев. Зам.-кметицата обаче отхвърля да има каквато и да е връзка с сдружението, както и да познава Виденова.
Всеки в днешно време може да упрекна някогоНина Копринджийска
" Не съм упълномощено лице и не знам какво ви интересува, само че не мога сега да приказвам ", сподели тя пред Свободна Европа в първото телефонно позвъняване. Във втория диалог добави, че не може да разяснява обвиняванията и " всеки в днешно време може да упрекна някого ".

" Питате ме за неща, за които слушам от вас ", сподели още Копринджийска. " Абсолютно не съм създавала нищо и нямам желание да сътворявам. Това е чисто набеждаване ".

Алексиев не отхвърли, само че и не удостовери дали има нещо общо с сдружението. На въпрос дали е по този начин той отговори " съвсем не ", а откакто беше помолен да обясни отговора си, той сподели " Това сдружение какво е, това сдружение какво е, това да не е било през вчерашния ден ".

Според източник на Свободна Европа Копринджийска и Алексиев живеят на фамилни начала. На въпрос в какви връзки са Алексиев отговори " в каквито желая ".

През 2017 година - година откакто Копринджийска става заместник-кметица, Виденова и брачният партньор ѝ, които до тогава живеят в Своге, се връщат в Лом - родния град на мъжа. Една от аргументите е, че се опасяват. Виденова стартира независими опити да убеди Копринджийска да закрият сдружението.

Още един претекст е, че по-късно брачният партньор на собственичката се разболява от рак, само че са им отказани помощи за лекуването, защото Виденова по документи се води притежател и шеф на сдружение.
Откъде идват парите
През 2023 година Виденова и юристът ѝ изискват банковите разписки с преводите в сметката на сдружението от основаването му насам. " Има банкова загадка ", споделя Копринджийска. Виденова обаче е в цялостно право да изиска тези документи в качеството си на притежател.

След информация в тези документи Свободна Европа откри, че сдружението е получавало средства от няколко източника:
" Въгледобив Бобов дол " - , която е през 2019 г.; " Тибиел ЕООД " - компанията се загатва един път в отчета на " Грийнпийс ", за въглищната империя на Ковачки, само че без да е посочена директна връзка с бизнесмена; загатва се и в на Административен съд София-град като клиент на " Въгледобив Бобов Дол " (стр.4); " Гранд енерджи дистрибюшън " - при доста от преводите от тази компания в рубрика съображение е записано " в интерес на Въгледобив Бобов дол " ; " Горубсо Мадан " , благосъстоятелност на " Върба Батанци " ; Община Своге - в която Копринджийска е заместник-кметица. Според разписките от банката от общината на " Дитекс БГ " са прехвърляни пари общо 13 пъти сред 2016 и 2018 година, като всяка обособена сума не надвишава 6000 лева

Къде отиват парите
Във въпросните разписки се виждат и имената на хората, които са теглили пари от сметката, както и на компаниите, на които сдружението е прехвърляло средства. През първите години на каса е теглила е Копринджийска. През 2018 година се появяват тегления и от Алексиев, а тегленията от банкомат се усилват доста, като Свободна Европа не може да ревизира кой ги е направил.

На въпрос дали може да удостовери това, Алексиев отговори: " Възможно е, допустимо е и да не съм теглил. Това мога да ви кажа ".

Последната регистрирана трансакция е от началото на 2022 година - близо 10 години след основаването на компанията. Според разписките от 2012 до началото на 2022 година изтеглените от Копринджийска и Алексиев средства единствено на каса са общо над 580 000 лева Адвокатът на Виденова споделя също по този начин, че е получил удостоверение от банката, че картата, с която са теглени пари от банкомат, е на името на Алексиев, което прави общата сума доста по-висока.

По думите на юриста Копринджийска може да е имала право да тегли пари от сметката на сдружението, само че те принадлежат на едноличния притежател на капитала. Той прибавя, че зам.-кметицата не е отчитала изтеглените средства.

От сметката на " Дитекс БГ " също по този начин са прехвърляни средства на други компании, множеството от които са регистрирани в Своге, Силистра и Разград.
Какво споделя прокуратурата
По информация на Свободна Европа по случая са формирани две досъдебни производства.

Виденова е подала сигнал в Софийската районна прокуратура (СРП) за заграбване на пари, по който е формирана кореспонденция, осъществена е инспекция от СДВР-МВР и казусът е трансфериран на Районната прокуратура (РП)-Костинброд. Оттам Свободна Европа не получи отговор.

Вторият сигнал е за подправяне на подписа на Виденова. От СРП потвърдиха за Свободна Европа, че по него е формирано досъдебно произвеждане за четири закононарушения по член 309, алинея 1 от Наказателен кодекс, който се отнася за подправяне на документи и планува наказване до две години отнемане от независимост, в случай че се потвърди виновност.
Изискана е и правосъдна графологична експертиза
Според имейла на прокуратурата производството е формирано за това, че през 2019, 2020, 2021 и 2022 година със заявки за регистриране на условия и оповестяване на актове са били показани в Търговския указател неистинен частни документи. От СРП споделят още, че досега са разпитани очевидци и следствието продължава. Изискана е и правосъдна графологична експертиза.

От известието на СРП от края на февруари не излиза наяве дали има повдигнати обвинявания и на кого. Копринджийска отхвърля прокуратурата да се е свързвала с нея.

През 2022 година Виденова прави опит за разпродажба на сдружението, само че такава не се случва.

В края на 2023 година излиза наяве, че сдружението към този момент се води в разпродажба, само че поискана от друго юридическо лице поради отговорности. В началото на 2024 година сдружението е с прекъсната комерсиална активност по решение на съд по искане на кредитора. Ликвидация всъщност обаче още не може да стартира, защото съгласно годишния доклад от 2022 година в сдружението се водят налични 216 000 лева, които би трябвало да бъдат разпределени. Но, по думите на юриста на Виденова, това не може да се случи, защото ги няма сметката на сдружението.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР