Бедата в разрушения бежански лагер Мория на остров Лесбос е

...
Бедата в разрушения бежански лагер Мория на остров Лесбос е
Коментари Харесай

Кьолн, Дюселдорф и още осем германски града искат да приемат бежанци от Мория

Бедата в опустошения бежански лагер Мория на остров Лесбос е голяма. Мигрантите нямат храна, вода, облекла, тоалетни. Расте и напрежението сред тях и локалните хора. И до момента в който държавното управление в Берлин към този момент отхвърля независима немска акция и упорства за общоевропейски дейности, 10 немски града оповестиха, че са подготвени да одобряват бежанци от изгорелия лагер.

" Ужасени сме от... "

Съвместното писмо, адресирано до канцлерката Ангела Меркел и министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, в което се показва зов и подготвеност за помощ, е подписано от кметовете на Дюселдорф, Билефелд, Фрайбург, Гисен, Гьотинген, Хановер, Кьолн, Крефелд, Олденбург и Потсдам.

В него те декларират, че са " ужасени " от това, че макар многочислените предизвестия, Европейски Съюз не е съумял да сътвори хуманни условия в лагерите по външните граници на Европейски Съюз и да предотврати ескалацията, до която се стигна в Мория. Кметовете на немските градове афишират, че с самодейността си желаят да дадат своя " филантропичен принос за по-достойното подслоняване на хората, търсещи протекция в Европа ".

Германските общини и провинции нямат обаче право да одобряват бежанци без утвърждението на федералното държавно управление. Засега от Берлин бе изразена подготвеност само за банкет на 100 до 150 непридружавани малолетни бежанци от изпепеления гръцки лагер.

Същевременно немски депутати от съвсем всички партии приканиха държавното управление да одобри 5000 бежанци от Мория взаимно с други европейски страни, а в краен случай - даже и независимо. В писмения им зов се споделя, че в тази ситуация не става дума да се оформя някаква взаимна бежанска политика на Европейски Съюз, а просто да " се смекчи явна филантропична неволя ".

" Тук няма нищо. Абсолютно нищо. "

Мигрантите спят към този момент трета нощ под намерено небе в покрайнините на изгорелия лагер. Сцените измежду тях са трагични, се споделя в репортаж на АРД: " Отвреме в точния момент идва по някой камион с филантропична помощ, от който се раздават щайги с домати и бутилки с вода. Към камиона тогава се протягат стотици ръце, само че надалеч не всички съумяват да получат нещо, тъй като раздаваните храни и вода са малко. "

" Спешно се нуждаем от облекла и заслон над главите. Имаме потребност от нещо за ястие и от вода. Само че тук няма нищо. Абсолютно нищо. " Това споделя пред немските публицисти бежанка от Мория, седнала с щерка си край шосето. Отчаянието е изписано на лицето ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР