Бебе, погребано в глинено гърне, откриха археолозите, проучващи хълма Трапезица

...
Бебе, погребано в глинено гърне, откриха археолозите, проучващи хълма Трапезица
Коментари Харесай

Откриха бебе, погребано в гърне на Трапезица

Бебе, заровено в глинено гърне, откриха археолозите, проучващи хълма Трапезица във Велико Търново. Находката е открита по време на разкопките на средновековна черква и слага доста въпроси, заяви bTV.

Глиненото гърне е намерено в яма в непосредствена непосредственост до църквата, която, оказа се, е обслужвала няколко жилищни квартала от времето на цар Иван Александър. За откривателя на средновековно Търново доцент доктор Деян Рабовянов находката е атипична.

„ Беше малко необичайно да се открие едно такова заравяне до една от новите църкви на Трапезица. До такава степен беше атипично, че ние в началото не го възприехме като гроб. Всъщност се оказа бебе, което евентуално е било заровено малко след раждането му ”, изясни той.

Бебето е умряло най-вероятно от удар по главата. Изненадващ за археолозите е и методът, по който е заровено.

„ Гърнето не е положено полегнало с глава на запад, както е общоприетото християнско заравяне, а е сложено право в тази гробна яма ”, изясни доцент доктор Рабовянов.

Предстои антрополозите да преценяват възрастта на заровеното бебе. Заради непосредствената непосредственост до стените на храма се допуска, че то е било кръстено. Археологът изрично отхвърля вероятността находката да носи белег на жертвоприношение, особено за езичеството.

„ Това е изцяло изключено поради, че целеустремено е направена гробната яма, целеустремено е търсено мястото до църквата, която е доста значима за християнското население ”, акцентира той. Изследването на втората крепост на Търново – Трапезица, продължава към този момент 10 години. Църквата беше открита от археолозите през 2017 година, а през лятото на предходната година започнаха детайлните изследвания на разкрилия се феодален храм и прилежащия некропол с над 60 гробни ями.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР