Бебе от застрашения вид суматрански носорог, който е най-малкият и

...
Бебе от застрашения вид суматрански носорог, който е най-малкият и
Коментари Харесай

Застрашен суматрански носорог се роди в Индонезия

Бебе от застрашения тип суматрански носорог, който е най-малкият и най-косматият от петте оживели типа носорози, се е родило в предпазена зона в Индонезия, съобщи Ройтерс.

Малкото се е появило на бял свят през уикенда в резервата за суматрански носорози в националния парк " Уей Камбас " ( " Way Kambas " ) в индонезийската провинция Лампунг. 

Бебето от женски пол, което към момента няма име, тежи към 27 кг. Покритото с черна четина животинче се е изправило почти 45 минути след раждането си. 

На идващия ден то към този момент е почнало да се разхожда из джунглата, се показва в изказване, направено от Министерството на околната среда.
22-годишната майка Рату е в положително здравословно положение.
Майката е родена в Лампунг, а нейният сътрудник, 23-годишният Андалас - в зоопарка в Синсинати, Съединени американски щати, само че по-късно е изместен в същия парк като Рату.

Рату и Андалас са родители и на Дилайла и Андату, родени надлежно през 2016 и 2021 г. 

" Това е щастлива вест освен за Индонезия, само че и за света ", сподели министърът на околната среда Сити Нурбая.
В света са останали единствено 80 суматрански носорога, съгласно оценка на застрашените типове от 2019 година, направена от индонезийското държавно управление.
Бозайникът, чието научно название е Dicerorhinus sumatrensis, е единственият азиатски носорог с два рога и може да доближи до 1,5 метра височина и тегло сред 500 и 960 кг.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР