Бе обявен предстоящият старт на третото издание на информационната кампания

...
Бе обявен предстоящият старт на третото издание на информационната кампания
Коментари Харесай

През април измерват сърдечносъдовия риск в седем града на страната

Бе разгласен идният старт на третото издание на осведомителната акция „ Обичам живота си “,. Инициативата си слага за цел да насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с покачвания сърдечносъдов риск и предварителната защита на инсулта и инфаркта, които са водеща причина за заболеваемост и смъртност у нас.

През целия месец април т.г. в седем града на страната – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково и Благоевград, искащите да дефинират своя сърдечносъдов риск могат да го създадат в 50 аптеки. Обучени експерти ще дефинират риска посредством специфичен тест, който ще демонстрира до каква степен хората са застрашени от сърдечносъдов случай. Консултациите ще са безвъзмездни и ще се правят без авансово записване при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

За предходните издания на акцията през миналите две години над 7 хиляди души са определили своя сърдечносъдов риск. Според данните, 45% от тях са били с висок или доста висок сърдечносъдов риск. Тревожен е фактът, че през миналогодишната акция всеки трети от хората с доста висок сърдечносъдов риск не е знаел за това.

„ Посещавайте фамилния си доктор и правете годишните профилактични прегледи. Възползвайте се по всевъзможен метод да разберете какъв е вашият сърдечносъдов риск, какво се случва с вас “, моли доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари. Според него доста хора считат, че щом пият медикаменти, няма потребност да вършат нищо друго, а това не е задоволително. Той обърна внимание, че човек би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да понижи рисковите фактори като нездравословно хранене, липса на придвижване, стрес. „ Вярвайте на това, което лекарите ви споделят. Обръщам се и към околните на пациентите – подкрепяйте ги, бъдете до тях по време на лекуването “, прикани доцент Киров.
„ България попада в листата със страните във високо-рисковата зона на сърдечносъдови болести. Нивото на рисковите фактори у нас е неприятно следено. Според данни от Евростат, междинната смъртност от инфаркт, инсулт и сърдечносъдови болести в Европейския съюз е към 370 на 100 000 души, до момента в който за България стойностите са към 1220 на 100 000. Разликата е съвсем три пъти и половина. Най-тежко е ситуацията в Северозападния и Югоизточния район. При ранно определяне на миокарден инфаркт пациентът може да се възвърне съвсем на 100%. Ето за какво е значимо да се разпознаят признаците (болка в гърдите, непонятен зной, тежест) и незабавно да се вземат ограничения “, сподели доктор Саркиз Калустян – кардиолог в УМБАЛ „ Св. Анна “.

Сърдечносъдовият риск може да бъде следен посредством смяна в метода на живот. Това обаче се оказва доста сложна задача за множеството хора, които имат наднормено тегло, ниска двигателна интензивност или са пушачи. Според клиничния и съвещателен психолог Гинка Петкова ключът е пациентът. „ Колкото по-рано си дадем сметка, че всичко зависи от нас, толкоз по-добре. За страдание в България няма такава система за профилактика, каквато е построена в другите страни. Затова ние би трябвало да променим нещата, да променим метода си на живот, да се храним вярно, да спортуваме повече. Важно е преди смяната да се разпознава казусът – в случай че човек пуши и не стопира, би трябвало да разбере, какво му пречи да се откаже от нездравословния табиет и да построи проект за справяне с казуса “, изясни Петрова.

В международен мащаб сърдечносъдовите болести са водеща причина за заболеваемост и смъртност. В България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови болести (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).1 У нас годишно се записват към 35 хиляди инсулта и 11 хиляди инфаркта, като 30% от тях приключват летално. Според данните на Националния център по публично здраве през предходната година са регистрирани 34 699 случая на остра мозъчно съдова болест и 8670 случая на инфаркт на миокарда.2 В множеството случаи, претърпелите мозъчен инсулт, са с друга степен на неработоспособност, която при 10% от всички случаи е тежко изразена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни.

Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от разнообразни сърдечносъдови болести умират към 17 млн. души.3
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР