БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на

...
БДЗП и EVN България допринесоха за увеличение на популацията на
Коментари Харесай

Броят на двойките царски орли  в България достигна рекордните 32

БДЗП и EVN България способстваха за нарастване на популацията на международно застрашения тип царски орел Нови три двойки от международно застрашения царски орел откри екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) при започване на март в региона на град Сливен. С тях броят на всички двойки в страната набъбна от 29 на 32, което е връх за последните 20 години. За съпоставяне, през 2000 година, когато започнаха дейните действия за запазване на типа, броят на известните гнезда бе едвам 7.

С тях популацията на типа в региона на Сливен набъбна от пет на осем двойки, което трансформира региона във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, който приютява 10 двойки. В интервала 2013 – 2018 година Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българско дружество за защита на птиците осъществиха LIFE план „ Живот за царския орел “. В рамките на плана, бяха обезопасени 2 340 електрически стълба със защитни изолации, 42 km въздушни електропроводи, които съставляват 126 km проводници, бяха сменени с напълно изолирани – така наречен ПАС система. Положени  бяха 43 km подземни електрически кабели, които заменят близо 70 km рискови за птиците въздушни електропроводи. До скоро главната заплаха  за младите царски орли бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове. Тази опасност беше отстранена в множеството от най-важните за типа региони с помощта на LIFE план „ Живот за царския орел “.

Новите двойки са открити от специалиста на Българско дружество за защита на птиците в опазването на хищните птици – доктор Димитър Демерджиев и локалния помощник на Българско дружество за защита на птиците Валентин Велев, като в края на миналогодишния размножителен сезон те са забелязали индикации за размножаването на нови двойки в региона и при направената инспекция при започване на този сезон догатките се потвърдиха.  Птиците сега ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР