БДЖ Хан Аспарух пристига на четвърти коловоз. Това съобщение отскоро звучи

...
БДЖ
Хан Аспарух пристига на четвърти коловоз. Това съобщение отскоро звучи
Коментари Харесай

Варненци посрещат Хан Аспарух на четвърти коловоз

 БДЖ " Хан Аспарух идва на четвърти коловоз ". Това известие неотдавна звучи от високоговорителите на ЖП гарата във Варна. Става дума за един от трите нови локомотива, които към този момент се движат по железопътната мрежа в страната.

" Аспарух " пътува главно по направлението София-Варна като минава през село Аспарухово, а на " Тервел " е поверена южната железопътна линия от столицата до Бургас. Това заяви за Радио Варна Константин Азов, който е шеф " Продажби и обслужване “ в БДЖ:

" Локомотивите развиват скорост до 160 километра в час. Те са съвсем два пъти по-мощни от локомотивите " Шкода ", които се употребяват от години в железниците. Очаква се до края на годината да бъдат доставени още 12. Те към този момент са платени, като цената на всички локомотиви доближава 85 милиона лв.. "

До края на годината БДЖ ще разполага с 15 нови локомотива. Да пътуваш във влакова комбинация, теглена от подобен локомотив си е същинско наслаждение, непознато до скоро по нашите географски ширини, това удостовери и Ивайло Цонев, който откриваме във влака София-Варна. Ивайло е буен почитател на железниците, пътувал е с влакове по целия свят. Хвали новите локомотиви, само че пък се оплаква от положението на старите вагони.

" Комбинацията от неналичието на чувство за придвижване и чувството за скорост дава една доста приятна емоци, като че ли най-сетне сме прекрачили в новия век. От по-скарите вагони има какво да се желае. Дори и рециклираните вършат проблеми - един пък прозореца не се отваря, различен път не се затваря. Механизмите за евакуиране на седалките, които са едно огромно облекчение при пътешестване на дълги дистанции, или са развалени, или по този начин стържат, че чак машиниста чува, че някой се пробва да се облегне. "

Вагоните остават проблем, който от железниците се пробват поетапно да вземат решение. Един нов вагон обаче коства съвсем два милиона евро, сподели Константин Азов

" Започваме да обновяваме личните вагони. Първите 15 съвсем са подготвени, може би до март ще бъдат разполагаем. Имайте поради, че един чисто нов вагон коства от парядъка на 1 милион и 800 хиляди евро. Вагон, който е рециклиран в българско дружество ни излиза към 1 милион лв.. "

Новите локомотиви са бързи, само че в доста региони положението на релсовия път пречи те да развият оптималната си скорост. Така че не се учудвайте, в случай че Аспарух закъснява. На юг, където има повече прави сектори, се надяват най-малко Тервел да е прецизен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР