Базираната в Лондон Rezolv Energy планира да изгради и управлява

...
Базираната в Лондон Rezolv Energy планира да изгради и управлява
Коментари Харесай

Летище Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Базираната в Лондон Rezolv Energy възнамерява да построи и ръководи голям слънчев парк в България – край Силистра. Компанията е купила към този момент подготвен план за слънчева сила с мощ 229 MW, който би трябвало да е най-големият в страната.

Rezolv Energy е придобила плана от локалната компания YGY Industries, благосъстоятелност на крупния локален предприемач Явор Георгиев.
Старото летище става слънчев парк
Централата „ Св. Георги “ ще бъде издигната на мястото на изведеното от употреба летище Силистра, върху 165 хектара. Изграждането ѝ би трябвало да стартира преди края на годината и откакто бъде издигната, ще бъде най-голямата слънчева централа в България, оповестиха от компанията.

Новината, че летището в Силистра ще се трансформира във фотоволтаичен парк излезе още при започване на 2022 година, когато Явор Георгиев подава капиталовото желание в общината и е задействал процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). 

Дни по-късно обаче идва реакция от тогавашния министър на превоза и известията Николай Събев, който изрично възразява против построяването на фотоволтаична централа на територията бившето летище. В писмо до кмета на общината Юлиян Найденов министърът декларира, че политиката на ведомството му в региона на гражданското въздухоплаване е ориентирана към възстановяването и последващото развиване на районните дребни летища.
Още ток от слънце
Проектът ще включва близо 400 000 слънчеви панела. Със приблизително годишно произвеждане на електрическа енергия от 313 гигаватчаса (GWh).

Слънчевата сила (от централата) ще съставлява съвсем 13% от общия конфигуриран потенциал на България тази година и прогнозите сочат, че близо 6GW слънчева сила ще бъде генерирана до 2030 година “, коментира основният действен шеф на сдружението Алистър Хамънд.

Централата ще бъде обвързвана към основната електропреносна мрежа 110 kV посредством две самостоятелни свързващи линии с обща дължина към 6 километра. Електричеството ще се продава на търговски и индустриални консуматори посредством дълготрайни контракти за закупуване на електрическа енергия (PPA), допълват от сдружението.

Проектът ще сътвори огромен брой нови работни места във етапа на строителство – почти 500 чиновници на цялостен работен ден ще бъдат наети, твърди компанията.

„ Свети Георги “ ще помогне на България да извърши задачите си за възобновима сила и ще способства за нейната енергийна самостоятелност. От решаващо значение е за бизнес бранша – той ще ни разреши да осигурим високо конкурентна чиста сила без дотации на постоянна цена за индустриални и търговски консуматори в цялата страна “, добавя Хамънд.

Rezolv Energy е основана единствено преди година от интернационалната финансова група Actis като самостоятелен производител на чиста сила, фокусиран върху Централна и Югоизточна Европа. Rezolv към този момент има планове с обща конфигурирана мощ над 2 GW чиста сила, която се приготвя за създаване в Румъния, в това число планът Dama Solar с мощ 1.04 MW, който откакто бъде пуснат, ще се трансформира в най-голямата слънчева централа в Европа.
Идеята е остаряла
Преди 10 години американската компания AES също имаше проекти са строи фотоволтаичната централа " Св. Георги " с обща конфигурирана мощ 80 MW. Плановете на AES бяха да построи фотоволтаичния парк в област Силистра, община Силистра, в  землището на с. Полковник Ламбриново. Той трябваше да е най-големият в Европа, а цената на плана се оценяваше на 400 млн. $. Първоначалният лиценз, публикуван през февруари 2010 година, беше за 64 MW, само че през септември тогавашния ДКЕВР даде позволение мощността да бъде увеличена до 80 MW. В следствие обаче сдружението се отхвърля от проектите си. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР