Базилискът е кошмарно създание от гръцката митология. Има различни описания

...
Базилискът е кошмарно създание от гръцката митология. Има различни описания
Коментари Харесай

Базилиск - повелителят на змиите

Базилискът е кошмарно творение от гръцката митология. Има разнообразни описания на външния му тип. Някои легенди го разказват като животно със змиеобразно тяло, глава на петел, злобен взор, с който може да убива и отровни зъби.

Базилискът е считан за заповедник на змиите. Излюпва се от яйце на пиле, измътено от крастава жаба. Според други източници обаче е измътен от петел от яйце на змия.

Чудовищното творение обаче си има недостатъци. Може да бъде убито по няколко метода. Един от тях е, в случай че смъртоносният му взор се отрази в огледало. Може да бъде убито и от невестулка, която е най-големият му зложелател. Легендите описват, че базилискът умира и от кукуригането на петел.

Затова в антични времена хората, които се страхували от базилиска, носели със себе си петли, с цел да се защищават от чудовището.

През 1587 година в покрайнините на Варшава били открити две мъртви деца. Медикът, който бил извикан да установи гибелта им, се произнесъл, че хлапетата са умъртвени от погледа на базилиск.

Роднините на починалите деца и управляващите се обединили в следствието на закононарушението и решили да открият чудовището. За задачата пандизчия се въоръжил с огледала и тръгнал на лов за базилиска. Успял обаче да открие единствено една елементарна змия. За която докторът обяснил, че тя е базилиск, към този момент изгубил свръхестествените си сили.

В днешни дни базилискът в действителност съществува, само че той е дребен гущер.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР