Базиликата на Свети Павел се издига във Вечния град вече

...
Базиликата на Свети Павел се издига във Вечния град вече
Коментари Харесай

Истината за края на света е кодирана в базиликата на Свети Павел в Рим

Базиликата на Свети Павел се издига във Вечния град към този момент две хилядолетия. С тази християнска реликва е обвързвана една от най-големите секрети на католическата черква. В детайлите на интериора ѝ е вплетена истината за края на света.

Базиликата на Свети Павел в Рим е една от основните църкви на католицизма. За времето, в което съществува, тя е минала през доста неща. Тя е потърпевша при трусове, един път е изгаряла до основи, поразявана е от гръмотевица и е ограбвана от завоеватели. Наистина е чудно, че тази християнска светиня към момента е непокътната в първичния си тип.

Интериорът на базиликата от самото ѝ начало до през днешния ден се украсява от сбирка от папски портрети. Именно с тях е обвързвана мистериозна легенда.

Както при доста църкви, и в базиликата Свети Павел в една линия под прозорците са ситуирани ниши за огромни кръгли мозайки, на които са направени мозаечни изображения на всички папи. Традицията се заражда през V век, когато портретите били фрески. За страдание всички те изгарят при пожар през 1823 г.

 Базиликата Свети Павел в Рим Снимка: akacatholic.com

След като портретите са възобновени, те стартират да се вършат единствено и само от мозайка. Ако инцидентно данните за външността на някой папа били изгубени, италианският художник Филипо Агрикола измислял портрета му.

Традицията с папските портрети крие страховита загадка. Проблемът идва от крайния брой нишите за портрети. Легендата споделя, че когато нишите свършат и почине последният папа, ще настъпи Краят на света.

 Базиликата Свети Павел в Рим Снимка: wikimedia.org

Днес до портрета на папа Франциск има единствено шест празни ниши. Ако идващите папи ръководят дълго време, както да вземем за пример Пий IX, който стои отпред на Римската черква в продължение на 31 години, светът може да си отдъхне - най-малко за малко. Лошото е, че нишите може да се запълнят както през VII век, когато шестима папи ръководят малко повече от четири години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР