Бъзакът е тревисто растение, което мнозина смятат за непотребна плевел.

...
Бъзакът е тревисто растение, което мнозина смятат за непотребна плевел.
Коментари Харесай

Направи си този полезен сок от бъзак и бъди здрав

Бъзакът е тревисто растение, което мнозина считат за непотребна бурен. То пораства на всички места край пътищата, по полята, долините и под дърво и камък, стига да е под 1800 метра надморска височина.

Плодовете на бъзака са извънредно лековити. За тяхната мощ приказва още известният врач Петър Димков, на който е истинската рецепта за подготвяне на сок от бъзак. Но тя търпи някои промени и този потребен сок доближава до нас в разнообразни разновидности.

Представяме ви изпитан метод за подготвяне на сок от бъзак, който има безчет потребни свойства и със своята целебна мощ ще се погрижи да сте здрави през цялата година.

Идеалният миг за набирането на плодовете от бъзака са в края на август, началото на септември. Ако в равнините попадате на презрял плод, то по високите елементи бъзакът е отлично узрял. Наберете от най-хубаво узрелите китки на растението.

 Бъзак

В никакъв случай не събирайте зелени плодчета!

Те са отровни, защото съдържат цианогенен гликозид. В тъмните и изцяло узрели това вещество към този момент не участва. Те са тези, които ви трябват, с цел да извършите лековития сок.

Измийте набраните плодове от бъзака и ги наредете върху вестник, с цел да изсъхнат хубаво. Ако употребявате мокри плодчета, рискувате сокът ви да ферментира и да стане неспособен за приложимост. След като хубаво са се подсушили, може да ги отроните благодарение на вилица.

Вземете 3 литров буркан или различен огромен буркан – с какъвто разполагате. Измийте го и до подсушете хубаво. Вече може да пристъпите към пълненето на буркана с бъзак. Редувайте ред бъзак с ред захар или мед. Дебелината на ред бъзак би трябвало да е 3-4 см. Редът захар или мед е нужно да е малко по-дебел от този на плодовете, с цел да се подсигурите против ферментация. Завършете реденето на пластовете с по-дебел пласт захар или мед. Ако използвайте мед, не пестете количествата. Той има по-слаби свойства на консервант, само че е доста по-полезен.

След като приключите с пълненето на буркана с бъзак, покрийте го с марля. Не би трябвало да го затваряте с капачка, с цел да прониква въздух. Оставете някъде буркана, като може и да е на слънце - съгласно някои лечебни предписания.

Но не забравяйте да го пробърквате всеки ден с дървена лъжица. След 40 дни целебната примес от бъзак и захар е подготвена и би трябвало да бъде прецедена през цедилка, марля или тенух. Сипете я в стъклени бутилки, които може да съхранявате в ледник или на хладно място. Приемайте заран на гладно по една супена лъжица. За деца – по една чаена.

 Сок от бъзак Снимка: Албена Асенова

Сиропът от бъзак има изключителното свойство да ускорява и поддържа имунитета. Той ще ви пази от вируси и настинки. Освен това има мощно антиканцерогенно свойство и по тази причина се предлага за съпътстващо лекуване на раково заболели. Като цяло той възвръща изтощения организъм, дава мощ и връща силата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР