Байдън одобрява декларацията за бедствие на Хаваите

...
Президентът Джо Байдън одобри декларация за бедствие за Хавай и
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън одобри декларация за бедствие за Хавай и „нареди федерална помощ за допълване на щатските и местните усилия за възстановяване в районите, засегнати от горски пожари“, според Белия дом.

Помощта може да включва субсидии за временно жилище и ремонт на дома, евтини заеми за покриване на загуби на незастраховано имущество и други програми за подпомагане на възстановяването.

Байдън разговаря по телефона в четвъртък с губернатора на Хаваите Джош Грийн, съобщиха от Белия дом, за да обсъдят опустошителните горски пожари в няколко части на Големия остров и Мауи.

„Той изрази дълбоките си съболезнования за изгубените животи и огромното унищожаване на земя и собственост“, се казва в изявление на Белия дом до репортери.

По-рано в четвъртък Белият дом заяви, че администрацията „работи в много тясно сътрудничество с Хаваите“, докато щатът се бори с опустошителните горски пожари, оставили десетки жертви на хора.

„Ние работим в много тясно сътрудничество с Хаваите, Хаваите и официалните лица... ние също така разполагаме някои военни активи от персонала на FEMA на място“, каза координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби пред Попи Харлоу на CNN. „Ще се съсредоточим върху това възможно най-силно и рязко.“

Служител на Белия дом каза пред CNN, че Хаваите са поискали доставки за подслон от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, включително вода, храна, детски легла и одеяла. Администраторът на регион 9 на FEMA Боб Фентън и неговият екип са в Оаху и той е мобилизирал екип за помощ при управление на инциденти, за да помогне с федералната реакция, добави служителят.

В изявлението на Белия дом се казва: „Президентът Байдън потвърди, че е подписал Декларация за голямо бедствие за Хавай, която ще предостави допълнителни федерални ресурси и подкрепа в допълнение към действията, които вече са в ход от FEMA, Националната гвардия, Бреговата охрана на САЩ и други федерални агенции за подкрепете реакцията при извънредни ситуации“.

Тази история е актуализирана с допълнителни разработки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР