Байдън обеща да превърне рублата в развалини“, когато войната в

...
Байдън обеща да превърне рублата в развалини“, когато войната в
Коментари Харесай

Цунамито настига САЩ. Срутва се доларовата пирамида

Байдън даде обещание да трансформира „ рублата в отломки “, когато войната в Украйна преди малко беше почнала. Но се оказва, че войната трансформира не различен, а „ $ в прахуляк “. Безразсъдната политика на въоръжаване на $ от администрацията на Байдън сложи началото на мудна и мъчителна гибел на американския $, пишат азиатски анализатори.

След Русия, Иран, Китай и Африка, в този момент Югоизточна Азия се сплотява, с цел да се откаже от американската валута. Централната банка на Индия започва механизъм за сетълмент в рупии за интернационална търговия през юли 2022 година, а индийските рафинерии започнаха да заплащат за по-голямата част от съветския нефт в дирхами на ОЕА посредством основани в Дубай търговци, вместо в долари. Предишни опити на индийските рафинерии да заплащат на търговците за съветски недопечен нефт в дирхами посредством дубайски банки се провалиха, принуждавайки ги да преминат назад към $. Но най-голямата банка в Индия, Държавната банка SBI, в този момент прави клиринг на тези заплащания в дирхами и даже отхвърля да разяснява дейностите си.

В АСЕАН, петте водещи стопански системи Малайзия, Индонезия, Тайланд, Сингапур и Филипините свързват платежните си системи и изхвърлят $. Платежните системи в Малайзия, Индонезия и Тайланд към този момент са свързани една с друга. Тази на Сингапур e обвързвана с Тайланд, като мрежата непрестанно се уголемява.

Системата ще употребява локални валути за разплащания сред страните в АСЕАН (общо 11). По този метод заплащанията, осъществени в Тайланд благодарение на индонезийско приложение, ще бъдат конвертирани напряко в рупии и бат, без да е нужен щатски $ като медиатор. Централните банки на страните от АСЕАН ще вкарат същата конструкция за банкови преводи в действително време и цифрови валути на централната банка. Като последователно качват и други народи отвън АСЕАН на борда си.

Управляващият шеф на паричния орган на Сингапур Рави Менон споделя на срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки от Г-20 в Бали, „ Това може да бъде надълбоко въздействащ ход, който можем да изградим с останалия свят “. Той добави: „ Това е инфраструктура за публично богатство, която усъвършенства финансовото приобщаване, покачва успеваемостта и основава нови бизнес благоприятни условия за всички жители. “

Междувременно централните банки на Иран и Русия подписаха съглашение за свързване на националните си междубанкови системи, с цел да оказват помощ за стимулиране на търговията и улеснение на двупосочните банкови транзакции. Двете междубанкови системи не могат да бъдат глобени и тяхната инфраструктура не се управлява от западните държавни управления.

Според договорката 52 клона на ирански банки и четири неназовани задгранични банки ще употребяват локалната междубанкова телекомуникационна система на Иран SEPAM, с цел да се свържат със 106 банки, употребяващи съветската система SPFS за прекачване на финансови известия.

Иранската Shahr Bank и съветската VTB Bank ще бъдат включени в съответната пилотна стратегия, а други кредитори ще се причислят последователно.

Иран също по този начин е подготвен да заплаща за белоруска лесопродукция в рубли през системата на РФ. Всички беларуски банки към този момент са свързани с съветската SPFS.

В Африка: Правителството на Гана съобщи, че обмисля приемането на тактика, съгласно която ще заплаща за петролни артикули със злато, а не с долари.

Зимбабве реши да употребява златото в битката си против инфлацията. Планът на държавното управление е да понижи зависимостта на локалната стопанска система от $, като работи за обвързване на валутата си със златото.

И черешката на тортата: Египет се причислява към Новата банка за развиване на БРИКС – т.е., към към акцията за дедоларизация на БРИКС, което значи, че „ че акцията за дедоларизация ще бъде подкрепена от Африка ”, написа Майкъл Маханта (индийски финансов анализатор).

Египет ще създаде нов валутен знак, частично с цел да преформулира концепцията, че египетската лира би трябвало да бъде обвързана с щатския $, споделя шефът на централната банка на Египет. Тъй като мощният $ се трансформира в заплаха за световната стопанска система, страните по света осъзнаха неотложната нужда от дедоларизация . Много към този момент са почнали лично изследване в сходство с националните си условия, с цел да се оправят с въздействието, породено от извънредно безразсъдната и безотговорна финансова политика на Съединени американски щати.

В Латинска Америка: на 22 януари 2023 година Луиз Инасио Лула да Силва, президентът на Бразилия, и Алберто Фернандес, неговият аржентински сътрудник, оповестиха, че ще стартират подготовка за обща валута, което евентуално ще докара до цялостен валутен съюз. Бразилия е най-големият търговски сътрудник на Аржентина. Една обща валута би основала различни на $ запаси и би улеснила съседската търговия.

Същевременно Лула да Силва страните членки на БРИКС и Меркосур да обмислят приемането на обща валута , която да се употребява в обмена сред тях, и да спрат да разчитат на американския $. Меркосур е най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка, с 250 милиона население и повече от 75% от общия Брутният вътрешен продукт на континента.

Отделно, Бразилия и Китай основават безналичен план сред двете страни. Подобни меморандуми за основаване на клиринг на трансгранични заплащания Китай подписа с Пакистан, Казахстан и Лаос.

Ах тази Япония! Тя пък изтеглила забележителна част от доларовите си запаси. „ Страните се притесняват, че в бъдещи спорове Съединени американски щати и техните съдружници могат да конфискуват средствата им ” – с огорчение изяснява Ведика Сингх, хвърляйки цялата виновност върху (окрадена) Русия, която на процедура отвори очите на доста американски „ съдружници ”, какво ще последва, в случай че кажат НЕ...

Добре е да прочете какво написа на дълго и необятно за американската политика на наказания и рекет не различен, а Ричард Хаас – освен това още през 1998 година : „ Широкото потребление на стопански наказания е един от парадоксите на актуалната американска външна политика. Санкциите постоянно са подложени на критика, даже осмивани. В същото време икономическите наказания бързо се трансформират в желан политически инструмент за Съединените щати в света след Студената война. Сега Съединените щати поддържат стопански наказания против десетки страни... „.

Но,

едностранните наказания рядко са ефикасни. В световната стопанска система от едностранните наказания страдат повече американските компании, в сравнение с задачата на глобите , която нормално може да откри заместващи източници на доставки и финансиране.

Вторичните наказания могат да влошат нещата . Опитът да се принудят други страни да се причислят към напъните за налагане на наказания посредством опасност с вторични наказания против трети страни, които не желаят да глобяват задачата, може да аргументи сериозна щета на разнообразни ползи на външната политика на Съединени американски щати. Това се случи, когато бяха въведени наказания против задгранични компании, които нарушиха изискванията на законодателството на Съединени американски щати, засягащи Куба, Иран и Либия. Тази опасност може да е имала някакъв възпиращ резултат върху желанието на избрани лица да стартират неразрешени бизнес действия, само че с цената на увеличение на антиамериканските настроения, стимулиране на провокациите в границите на СТО.... ”

Днес страните под едностранни или вторични наказания на Съединени американски щати са над 150... Според Министерството на финансите за до 2021 година броят на дейните наказания се е нараснал до над 9400. Едностранните наказания постоянно са отвън рамките на Организация на обединените нации. Само през 2021 година Министерството на финансите на Съединени американски щати, Министерството на търговията и други организации са наложили разнообразни наказания на над 2000 субекта.

Досега „ дългата ръка “ на американската пълномощия е достигнала Китай, Русия, Иран, Сирия, КНДР, Куба, Франция, Обединеното кралство, Германия, Япония и ред други В публикация, оповестена във Foreign Affairs, професор Даниел Дрезнър от университета Тъфтс подлага на критика поредните администрации на Съединени американски щати за корист с икономическа насила и икономическо принуждение и потребление на глобите като желано решение на дипломатически проблеми, които са неефективни и предизвикват филантропични произшествия. Впрочем, същото призна и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, наблягайки, че наказания имат нездравословно влияние върху целия набор от човешки права. (Виждаме какво става в Сирия сега! !)

Съвсем неотдавна (2022 г.) проф. Никълъс Мъдлър издаде просторен труд, в който потвърждава, че казусът със глобите е систематичен: той произтича от йерархичния темперамент на европейския ред през 30-те години на XX век и наследството от Първата международна война. „ Появата им като опция на войната показва властта на санкционерите. ”

„ Много държавни управления, подложени на финансовите наказания на Съединени американски щати, и техните стопански сътрудници от ден на ден изследват и основават способи да понижат зависимостта си от $. Държавите вършат това посредством разнообразни принадлежности: контракти, деноминирани във валути, разнообразни от долари, линии за валутен суап, цифрови валути и системи за обработка на заплащания, разнообразни от долари . ” (Изследователска работа на Конгреса, September 15, 2022).

През 2019 година турската централна банка подписа съглашение с Китай за обмяна на валута и суапове за търговски сметки с Пекин. През 2020 година последните бяха употребявани за първи път. Пет турски банки се причислиха към съветската платежна система „ Мир “, само че Анкара беше принудена да приключи това съдействие под опасността от вторични наказания. На неотдавнашната среща на върха на ШОС в Самарканд обаче Ердоган и Путин се споразумяха Турция да заплаща в рубли 25 % от продажбите на природен газ.

Алтернативите на SWIFT бяха в ембрион, само че още преди февруари 2022 година китайската система за трансгранични междубанкови заплащания (CIPS) имаше участници в 95 страни. След Япония, Русия е на второ място по брой банки, употребяващи CIPS.

През февруари 2021 година централните банки на Китай и ОАЕ се причислиха към план за цифрова валута за трансгранични заплащания Multiple CBDC (m-CBDC) Bridge. Мостът m-CBDC е самодейност за взаимно основаване, ръководена в партньорство с BIS Innovation Hub, паричния орган на Хонконг и Банката на Тайланд.

Руската SFPS също се разшири през 2019 година, с цел да включи членовете на ЕАЭС. След февруари 2022 година, ЕАЭС и Китай оповестиха, че се придвижват към основаване на различна валута и финансова система, в това число образуването на различен SWIFT от съчетание на съветската и китайската платежна система и основаването на нова интернационална валута . Държави, глобени от Запада, като Иран, Сирия, Ливан, Венецуела, Куба, Никарагуа, Боливия и Северна Корея сигурно ще се причислят към тези системи.

В момента Централната банка на Русия вкарва нов инструмент на паричния пазар - валутни суап интервенции с юана – банкови покупко-продажби за даване на юани против рубли. Това е разумна подмяна на суапове с " вражески " валути, които Централната банка не прави след налагането на глобите. Така ще ограничи неустойчивостта на лихвите на паричния пазар при положение на несъответствия. В същото време смисъла на новия инструмент нараства заради „ дейното разширение на директните сетълменти “ в национални валути сред компании от Руската федерация и Китай.

През май 2020 година единствено 35 страни обмислят цифрова валута на централната банка (CBDC). Според Атлантическия съвет (!) „ финансовите наказания против Русия са предиздвикали страните да разработят платежни системи, които заобикалят $ ”. През 2023 година над 20 страни ще подхващат обилни стъпки към пилотиране на CBDC. Австралия, Тайланд, Бразилия, Индия, Южна Корея и Русия имат намерение да продължат или да стартират пилотни проби през 2023 година Сега има 9 трансгранични CBDC теста на едро и 7 трансгранични плана за търговия на дребно, съвсем двойно повече от 2021 година.......

Над 100 народи изследват CBDC и всяка има друг претекст за внедряване, в този момент остър от геополитическата и финансова неустойчивост.

Само индийската Unified Payments Interface (UPI) система за незабавни заплащания в действително време, към този момент има над 100 милиона дейни консуматори месечно в Индия. UPI трансформира Индия в водач на световния пазар на заплащания в действително време, следвана от Китай и Южна Корея. Нации като Бразилия, Бахрейн, Саудитска Арабия, Сингапур, Съединените щати и Европейския съюз в този момент се пробват да подражават на триумфа на UPI на личния си пазар.

Доставчикът на трансгранични цифрови платежни услуги Liquid Group подписа меморандум за съгласие (MoU) с NIPL през септември 2021 година за въвеждане на основана на UPI система за заплащане с QR код в Сингапур, Малайзия, Тайланд, Филипините, Виетнам, Камбоджа, Хонг Конг, Тайван, Южна Корея и Япония от 2022 година NIPL подписа меморандум за съгласие на 8 март 2022 година за свързване на UPI с платформата за заплащане Buna, която е обвързвана с централните банки и финансови институции от арабския район. Това ще помогне при трансгранични многовалутни транзакции. До 4 юли 2022 година Индия към този момент стартира диалози с 30 страни за консолидиране на UPI.

В Сингапур UPI се приема в комерсиалните обекти, с цел да улесни транзакциите на индийските туристи. Резервната банка на Индия (RBI) и паричният орган на Сингапур (MAS) вкарват в деяние оперативната съгласуемост сред UPI и PayNow от юли 2022 година Същият канал в бъдеще ще помогне за свързването на стопанските системи на Индия и АСЕАН.

Бутан стана първата страна, която приема UPI транзакции посредством приложението BHIM, последван от Малайзия, ОАЕ, Непал, Франция, Англия, Русия, Оман... Bank of Thailand възнамерява трансгранични парични преводи и QR основани заплащания с Индия;

Съгласно меморандума за съгласие, подписан на 11 октомври 2022 година, Worldline SA ще разреши на ПОС терминалите на европейските търговци да одобряват UPI . Първоначалното разширение на пазара ще стартира с Белгия, Холандия, Люксембург и Швейцария.

Септември 2022 година министърът на търговията и индустрията на Саудитска Арабия Пиюш Гоял разиска въвеждането на UPI в страната. Операционализирането на UPI е една от предпочитаните области в двустранното финтех съдействие........

По време на двустранна виртуална среща на високо ниво на 21 март 2022 година Индия предложи ранна интеграция на UPI с австралийската нова платежна платформа за възстановяване на достъпа до висше обучение и капацитета за туризъм.

И най-после, рекордното пазаруване на злато от Китай и дедоларизацията на Русия значат гибел на американската стопанска система, каквато я познаваме.

Износът на злато от Швейцария за Китай през юли е повишен до най-високото си равнище от декември 2016 г; Швейцария е доставила на Китай 80,1 тона злато на стойност 4,4 милиарда швейцарски франка или 4,6 милиарда $ по отношение на едвам 32,5 тона през юни. Така през последните два месеца Китай е внесъл 112,6 тона злато.

Какво тъкмо възнамерява Пекин, до момента в който натрупа големи златни запаси? Отговорът на този въпрос в действителност се крие в Москва. След като глобите бяха наложени на съветската стопанска система, съветският водач Вл. Путин приказва за обвързване на съветската валута със златото и издаване на обвързани със злато „ Stablecoin “ (стабилни монети) на пазара на криптовалута.

Но освен китайците купуват злато. Други купувачи са Турция, Индия, Узбекистан, Египет, Катар и Ирак . Много от тези страни са претенденти за БРИКС+. „ БРИКС подкопава хегемонията на $ ”.

„ Може би зад актуалната златна тресчица не стои проект, само че тя може да се чете в ретроспекция като началото на еволюцията на нов световен паричен ред. Това може да бъде първата стъпка към преоформяне на пейзажа, до момента в който страните по света се пробват да намерят други възможности на $.

Западът научава сложен и фундаментален урок: финансовите системи са построени на доверие и в случай че бъдат въоръжени, те губят доверието, належащо за поддържане на господството им ” – написа Филип Пилкингстън.

„ Доларът е преобладаващата интернационална валута по дифолт ”, пазят множеството финансисти; Доларът се радва на три съществени преимущества: способността да поддържа цената си под формата на лимитирана инфлация и обезценяване, самият размер на американската вътрешна стопанска система и финансовите пазари на Съединени американски щати, които са дълбоки, ликвидни и отворени. Досега нито една конкурентна валута не се е посочила способна да надмине $ и по трите индикатора....

И въпреки всичко, до момента в който позицията на $ е сигурна към този момент, спираловидно възходящите задължения и прекомерно нападателната политика на наказания към този момент подкопават неговото превъзходство в дълготраен проект.

„ Колкото повече обвързваме потреблението на $ и нашата финансова система с придържането към външната политика на Съединени американски щати, толкоз повече нараства рискът от миграция към други валути и други финансови системи в средносрочен проект “ (бившият министър на финансите на Съединени американски щати Джак Лю в 2016).

ПС: Г лобал ният доларов стопански модел се крепи на страха. Разликата сред действителните стойностни потоци и спекулативните такива, и размерът на предстоящата инфлация работи като филм на ужаситеза целия бизнес и държавните управления по света. Опасността за международната стопанска система е, че отслабеният $ може да подкопае доверието на интернационалните вложители във финансовите активи на Съединени американски щати (дългосрочни облигации); в $ като съществена аварийна валута и финансовите институции на Съединени американски щати като цяло. Липсата на универсално приета аварийна валута доста ще понижи доверието на интернационалните вложители и затова ще засегне финансовите потоци, ще усили несъответствията в международната стопанска система, което съществено ще забави световния стопански напредък.

За това единствено по себе си „ раждането на петроюана ” не води до образуването на нов международен енергиен ред, както твърди Financial Times. Докато всички международни тържища работят в доларис „ хартиени ” потоци на цената (същият този капацитет за световна инфлация или световен растеж), моделът ще работи. И ще продължида носи облага на създателя и модератора си.

Системата не се поддържа от общата изгода или петродолара. Системата се крепи на общия боязън от бъдещето.

Именно на страха се базират стратегиите за количествени облекчения. Печатайки пари, Съединени американски щати усилват и разтеглят в бъдещето кредитния лост на международната стопанска система – дружно с отговорността за излизане от системата (рухването й) , чийто колапс ще удари всички (в друга степен, само че ще е универсален).

Именно това през днешния ден се трансформира, доларът от дълго време не е „ несъмнено леговище ”. Делът на запасите, държани в америкаски долари от централните банки, е намалял с 12 процентни пункта от началото на века, от 71 % през 1999 година на 59 % през 2021 година Постепенно го изместват други нетрадиционни аварийни валути - австралийски $, канадски $, китайски ренминби/юан и швейцарски франк, които дружно съставляват 71 % от общата нетрадиционна валута към края на 2020 година Останалите 29 % се състоят от три европейски валути (шведска крона, норвежка крона и датска крона) и четири азиатски валути ( корейски вон, сингапурски $, новозеландски $ и хонконгски $ ). Двете групи са с почти идентичен размер. Освен това делът на швейцарския франк е дребен, макар обстоятелството, че франкът от дълго време играе най-малко някаква роля в аварийните портфейли.. Това прекосяване към нетрадиционни аварийни валути е доста и също по този начин има необятна основа.

Написаното тук е единствено част от целия развой, който не съумявам да догоня.

Това, което евентуално се случва, е фрагментация на интернационалната валутна система на няколко валутни зони и няколко мощни валути с локална и районна доминация. Така, че „ ” както твърди Гутериш към този момент няма да има, както и няма има международен хегемон.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР