Байдън даде под съд Тръмп, а това е много опасно. Това

...
Байдън даде под съд Тръмп, а това е много опасно. Това
Коментари Харесай

Огнян Дъскарев: Няма такъв прецедент, а това е много опасно

Байдън даде под съд Тръмп, а това е доста рисково. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " интернационалният анализатор Огнян Дъскарев във връзка повдигнатите обвинявания на някогашния американски президент Доналд Тръмп. По думите му за пръв път в историята на Съединени американски щати настоящ президент дава под съд най-силния си конкурент от главната противникова партия преди президентските избори: " Няма подобен казус! "

Дъскарев изясни, че всеки президент в Съединени американски щати, през последните 20-30 години или най-малко след войната, употребява Законът за президентските архиви, с цел да изнася изцяло законно документи, които той смята за своя благосъстоятелност от Белия дом, откакто напусне самата власт. 

Той даде за образец Бил Клинтън, който е направил сходни неща: " На времето Клинтън имаше табиет да записва на касети своите диалози с непознати водачи, сред които имаше доста доверителни неща. И тези касети, той ги внесе в къщата си и ги постави в едно чекмедже, където си държеше чорапите. 2010 година една организация стартира да съди Клинтън и изиска тези касети да бъдат огласени. Те го упрекнаха тъкмо в същото, в което в този момент е упрекнат и Тръмп. Бил Клинтън  завоюва делото, макар че си държеше тези секрети касети в чекмеджето, където си държи чорапите. Според Закона за президентските архиви президентът, до момента в който е подобен, е притежател на всички президентски документи и той има право да ги вземе със себе си. Това е едната страна на въпроса. Другата страна на въпроса е, дали тези документи са били разкрити, декласифицирани. Според този закон, президентът има право да декласифицира или разсекретява всички документи, които смята за добре да го направи. Обвинението би трябвало да се разедли на две елементи. А съгласно мен, отбраната на Тръмп ще употребява делото срещу Бил Клинтън като основа на своята отбрана, тъй като има казус, това е от 2012 година и федерален арбитър е отсъдил в интерес на Бил Клинтън ", обясни анализаторът.

Дъскарев обърна внимание, че обвинителният акт против Доналд Тръмп е от 49 страници: " Направих си труда да го прочета много в детайли. И фактически има много съществени обвинявания със съществени доказателства, съгласно такива несъмнено, които смятат самите прокурори за годни. Като има свидетелства на очевидци, някогашни юристи на Тръмп, които прокурорът Джак Смит е принудил да свидетелстват срещу него, което беше оспорено от неговата отбрана, само че беше подхвърлено по този начин или другояче от арбитър. Става дума за тези 37 обвинявания, само че до тук свършва това, което е съществено. Според мен това ще се провали в съда ", разяснява интернационалния анализатор.

Според него процесът ще се проточи най-малко до президентските избори: " Всяко едно обвиняване ще бъде обжалвано от юристите на Тръмп и по-късно съдията ще дават период, до момента в който тече обжалването да се дадат мненията на двете страни. Това, което ще прави отбрана на Тръмп, е допустимо най-дълго да удължи делото, то да не приключи преди президентските избори следващата година ", добави Огнян Дъскарев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР