Басманният районен съд на Москва арестува трима нови обвиняеми по

...
Басманният районен съд на Москва арестува трима нови обвиняеми по
Коментари Харесай

Още трима души са арестувани за терористичната атака в Москва, броят на жертвите достигна 139

Басманният областен съд на Москва арестува трима нови обвинени по делото за терористичната офанзива в " Крокус Сити Хол " - Диловар Исломов, брат му Аминчон и татко им Исроил Исломов, оповестява " Коммерсанть ", представен от " Фокус ". Едновременно с това бе конкретизиран и броят на починалите – 139 души. Наранявания са получили още 182 индивида.

" 137 души починаха на мястото на терористичната офанзива, двама издъхнаха в лечебни заведения. 40 души са починали от огнестрелни рани, а двама от композиция от огнестрелни и прободни рани. В резултат на пожара са починали 45 души от въздействието на високи температури и задушаване от горенето. 182 души са получили пострадвания с друга тежест “, съобщи ръководителят на Следствения комитет на Русия (СКР) Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин.

Диловар Исломов е имал автомобил " Рено ", който е продал на други упрекнати за терористичната офанзива. Той е първият съветски жител, задържан по случая. И тримата са задържани до 22 май 2024 година

Братя Исломови са обвинени по делото за терористичен акт, а татко им е обвинен. Според проверяващите братята са били вербувани от Шамсидин Фаридуни, един от хипотетичните терористи, направили стрелбата в Крокус, оповестяват от СКР. Уточнява се, че Аминчон Исломов е бил вербуван не по-късно от януари 2024 година, а брат му - не по-късно от 11 март.

Шамсидин Фаридуни също посещава Крокус Сити Хол преди терористичната офанзива. Един от служащите в концертната зала го разпознал като мъж, който на 7 март обиколил фоайето и се опитал да разбере от чиновниците какво се намира в постройката, след което си тръгнал. В нощта на 25 март, Шамсидин Фаридуни и още трима обвинени бяха задържани от Басманния областен съд на Москва за период от четири месеца.

Терористичната офанзива в Крокус Сити Хол край Москва беше осъществена вечерта на 22 март. Въоръжени хора нахлуха в постройката и откриха огън по хората. След това подпалиха " Крокус " и избягаха с лек автомобил " Рено ". ФСБ задържа 11 обвинени, в това число 4 хипотетични причинители на терористичната офанзива.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев прикани за екзекутиране както на самите терористи, по този начин и на всички, забъркани в терористичната офанзива. Ръководителят на Съвета по правата на индивида (СПЧ) в Русия Валерий Фадеев приказва за опцията за връщане на смъртното наказване в Руската федерация в изключителни случаи, в това число тероризъм.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР