Басейнът на река Колорадо е загубил 10 трилиона галона поради затопляне, достатъчно вода, за да напълни езерото Мийд, показва проучване

...
Повишаващите се температури са изсмукали повече от 10 трилиона галона
Коментари Харесай

Повишаващите се температури са изсмукали повече от 10 трилиона галона вода от басейна на река Колорадо между 2000 г. и 2021 г. – обем с размера на езерото Мийд – според скорошно проучване.

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че климатичната криза, причинена от човека, допринася значително за спада на река Колорадо, която минава през седем западни щата и осигурява питейна и напоителна вода за около 40 милиона души. По-високите температури на Запад са довели до около 10% намаление на потока на реката през последните две десетилетия, според проучването, което е публикувано в Изследването на водните ресурси на Американския геофизичен съюз.

Климатичната криза е имала толкова значително въздействие върху басейна, че без нея първият по рода си недостиг на вода в реката нямаше да бъде обявен, установиха изследователите. Недостигът от първи ред влезе в сила през януари 2022 г.; недостиг от ниво 2 – поради още по-ниските нива на водата в езерото Мийд, най-големият резервоар в нацията – беше въведен през януари 2023 г.

„Когато се заехме с това проучване, бяхме наясно с мега-сушата и въздействието, което имаше върху водните нива на езерото Мийд“, каза Бенджамин Бас, инженер по водни ресурси и водещ автор на изследването, пред CNN. „Наистина искахме да предоставим проучване, което успя да разгледа това дългосрочно събитие на суша и въздействието на антропогенното изменение на климата.“

Длъжностни лица слушат по време на пресконференция в язовира Хувър на езерото Мийд на 11 април. Длъжностни лица слушат по време на пресконференция в язовир Хувър на езерото Мийд на 11 април. Джон Лочер/AP

Държавните лидери и потребителите на вода по поречието на река Колорадо прекараха голяма част от последните две години в търсене на начини да намалят потреблението на вода, докато системата спирала до тревожно ниски нива.

По-специално миналото лято предизвика тревога, когато нивото на водата в езерото Мийд спадна с удивителните 20 фута в продължение на четири месеца. Мид, захранван от река Колорадо, падна до най-ниското си ниво до момента през юли 2022 г., с надморска височина на езерото от 1040 фута. Ако падне още 145 фута, резервоарът попада в „мъртъв басейн“, точката, в която не може да осигури вода или водноелектрическа енергия на милиони клиенти.

 Пръстени за вана се виждат по бреговете на езерото Мийд близо до Боулдър Сити, Невада, на 3 април 2023 г. Пръстени за вана се виждат по бреговете на езерото Мийд близо до Боулдър Сити, Невада, на 3 април 2023 г. Уил Ланцони/CNN

Увеличеното изпарение от покачващите се температури е особено проблематично в по-снежни щати като Колорадо, където започва изворът на реката.

„Увеличава се повече в заснежения регион в сравнение с регионите без снежна покривка“, каза Бас, отбелязвайки, че намаляването на водата се случва „два пъти по-бързо“ в по-снежните региони. Това отчасти се дължи на положителния ефект на албедото - какво се случва, когато повече сняг се стопи с по-високи температури, излагайки по-тъмна земя, която абсорбира още повече топлина.

Бас и екип от изследователи в UCLA проведоха експеримента, като моделираха потока на потока в басейна на река Колорадо при две условия: едно с исторически температурни условия и едно, при което премахнаха въздействието на антропогенното затопляне, причинено от изменението на климата. Те установиха, че температурите, предизвикани от изменението на климата, са имали драматично въздействие, намалявайки потоците с течение на времето.

Въпреки че миналата зима изхвърли над средното ниво на снежна покривка и вода в басейна, Бас каза, че 10% намаление на потока от 2000 г. до 2021 г. остава постоянно дори през по-влажните години.

„Това се случва за влажни или сухи години“, каза Бас. „Въпреки че имаше влажна зима, все още ще има 10% намаление на оттока.“

Река Колорадо тече през Големия каньон в резервата Хуалапай. Река Колорадо тече през Големия каньон в резервата Хуалапай. Джон Лочер/AP

Проучването на UCLA стигна до подобно заключение като едно, проведено от учени от Националния център за атмосферни изследвания и Националната администрация за океаните и атмосферата, което прогнозира 11,7% намаление на годишния поток на потока, като се вземе предвид изменението на климата.

Въпреки използването на различни модели, хидрометеорологът на NCAR Итън Гутман каза пред CNN, че двете проучвания са стигнали до „едно и също заключение“.

„Очакваме дългосрочните повишения на температурата, за които знаем, че ще продължат и тъй като по-специално басейнът на река Колорадо изглежда много чувствителен към температурата, очакваме оттокът в този басейн да продължи да намалява“, каза Гутман.

Голямата зима помогна на нивата на Mead да се повишат това лято. Очаква се резервоарът да достигне висока точка от 1070 фута през февруари 2024 г., според най-новите федерални данни. Междувременно федералните служители и щатските потребители на вода скоро ще започнат официални преговори, за да видят как използването на вода в басейна може да бъде допълнително намалено, опит да се противодейства на десетилетия на прекомерна употреба, съчетана с по-горещото и по-сухо бъдеще в западните САЩ.

„Освен ако парниковите газове не бъдат ограничени, тези [водни] намаления ще продължат да се проследяват с повишаването на температурата“, каза Бас пред CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР