Бързото разпространение на Омикрон е много пагубно, смята проф. Радка

...
Бързото разпространение на Омикрон е много пагубно, смята проф. Радка
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Бързото разпространение на Омикрон е много пагубно

Бързото разпространяване на Омикрон е доста пагубно, счита проф. Радка Аргирова.

Намираме се в доста необикновен и сложно нов интервал на здравната рецесия. Не е приключила Делта вълната, а в околните дни чакаме да бъде потвърден първи случай на Омикрон. Наблюдаваме какво става със инфектираните с Омикрон в чужбина – този вид се популяризира доста бързо, сякаш по-леко протича като заболяване, само че бързото разпространяване е доста пагубно. Има обаче и случаи с тежки затруднения след дейната зараза с ковид, в това число Омикрон – така наречен мозъчна мъгла, затруднения с разнообразни органи, в това число бели дробове, черен дроб, бъбреци. Интересното е, че има известия, че след леко протичане на дейната зараза при Омикрон идват по-тежки затруднения. У нас при тези условия се боим и би трябвало да сме подготвени за по-висока смъртност – тъй като не сме имунизирани като в Западна Европа. Омикрон, въпреки и не на 100%, се въздейства от имунизациите. Такъв преглед направи вирусологът проф. Радка Аргирова пред Българска национална телевизия.

Не мога да кажа по какъв начин ще е след трета доза против Омикрон в България, само че към този момент доста съществено се приказва за панкоронавирусна ваксина – ваксина, която обезврежда всички коронавируси. Най-вероятно тя ще е решението на пандемията, съобщи Аргирова. Тя сподели, че и Moderna работи по подобен план, само че освен.

Проф. Аргирова уточни друго – че има данни от Pfizer, че даже след бустерна доза антителата падат бързо след 2-3 дни.

Защо да се имунизираме, като в Европа почват да мислят и постановат локдауни, а са имунизирани? Ваксинирането ще понижи доста влизащите в болница хора, акцентира вирусологът. Тя съобщи, че при имунизирани против ковид, които са се заразили с Омикрон, най-характерните признаци са неочаквана отмалялост и мощно главоболие за къс интервал от време, по-рядко хрема и кашлица. Това, съгласно нея, е показателно по какъв начин лечебните заведения няма да се претоварят при повече имунизирани.

Нека си го кажем - до момента не сме имали никакъв информационен метод във връзка с използването на имунизациите, сподели проф. Аргирова.

Малко над 10% от децата, които са се заразили с COVID-19, имат след това тежки затруднения, съобщи вирусологът.

Проф. Аргирова посъветва прекаралите COVID-19, без значение какъв брой тежко, 2-3 месеца след излекуване да си направи проучвания – сърдечно-съдови, белодробни. Вече има специфични такива пакети в разнообразни лечебни заведения, сподели тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР