Бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република

...
Бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република
Коментари Харесай

Ще помогнем на Македония и с ток, и с пренос на природен газ - Политика

Бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решение на главните провокации, които стоят пред тях в бранша на енергетиката. Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев след срещата си с македонския министър председател Димитър Ковачевски.

Българският министър-председател уточни, че още от сряда стартира да работи интензивно смесена работна група, която в елементи ще прегледа опциите за съдействие в региона на електроенергетиката и преноса на природен газ.

Износът от България на спомагателни мощности на електрическа енергия за Северна Македония ще бъде измежду тематиките, върху които ще бъдат фокусирани полемиките в границите на работната група.

Ще бъдат реализирани договорености за запазване на избрани размери за депозиране на природен газ в газовото вместилище в Чирен, тъй че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от присъединяване си в терминала за полутечен газ, който се построява в Александруполис, Гърция, означи още министър председателят Гълъб Донев.

По думите му това ще даде опция доставките на полутечен газ да бъдат уравновесени и Северна Македония да черпи такива количества, каквито са й нужни на дневна база, без да се основават спомагателни компликации пред страната за това, че не могат да бъдат усвоени задачите количества полутечен природен газ.

Премиерът Гълъб Донев сподели още, че в границите на днешните диалози е била доказана положителната оценка за основаните предпоставки за позитивно развиване на разговора сред двете страни.

Ще работим поредно за задълбочаване на градивното съдействие във всички области от съвместен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и съдействие, както и всички договорености по протоколите от междуправителствената комисия, добави българският министър-председател.

Радев напомни, че България доста пъти е пособия на Македония

На „ Дондуков “ 2 македонският премиер Димитър Ковачевски и водената от него държавна делегация се срещнаха и с президента Румен Радев.

„ Надявам се, че срещата Ви с българското държавно управление през днешния ден е значима стъпка за реализиране на взаимноизгодно решение по въпроса за доставки на електрическа енергия при съблюдаване на европейските правила “, съобщи президентът Радев.

Държавният глава приветства самодейността на министър-председателя Ковачевски за работното посещаване в София и напомни апела си за по-чести срещи и разговор на най-високо политическо равнище за подсилване на доверието, взаимното съгласие и развиването на добросъседските връзки сред България и Северна Македония.

„ Въпреки бурните политически пристрастености, на които станахме очевидци през последните месеци, връзките сред нашите две приятелски страни лежат върху здрав пиедестал, който е оттатък всякаква политическа обстановка “, каза президентът Радев.

Държавният глава напомни и неведнъж оказваната от България поддръжка за югозападната ни съседка - от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на Организация на обединените нации при разпада на някогашна Югославия, оказването на помощ по време на ембаргото, предоставената военно-техническа помощ по време на гражданския спор от 2001 година, както и при произшествия и естествени бедствия.

„ В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите генерации, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този пиедестал “, съобщи президентът и подчертава, че политическите договорености, свързани с началото на договарянията за участие на РСМ в Европейски Съюз, са част от този развой.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР