Бързият съставен индекс на мениджърите по покупките (PMI) в еврозоната

...
Бързият съставен индекс на мениджърите по покупките (PMI) в еврозоната
Коментари Харесай

Бизнес активността в еврозона рязко се сви през август

Бързият формиран показател на мениджърите по покупките (PMI) в еврозоната падна до 49,2 през август от 49,9 през юли, отбелязвайки най-лошото равнище от година и половина, когато огромна част от района беше блокиран заради Covid-19. Освен това показателят се реалокира още под прага от 50, което е сигнал за по-рязко стесняване на бизнес климата, разяснява Focus Economics.

Спадът през август се дължи на стагниращата интензивност в бранша на услугите и друго изразено, въпреки и по-меко стесняване на интензивността в индустриалния бранш. Новите поръчки спадат за втори следващ месец. Освен това темпът на наемане на работа бе най-слабият от март 2021 година, до момента в който бизнес настроенията бяха вторите най-ниски от експлоадирането на пандемията, заради опасенията за икономическите вероятности.

Що се отнася до цените, инфлацията на вложените запаси се намали до най-ниското си равнище от съвсем една година, до момента в който цените на продукцията се усилиха с най-слабите темпове до момента. Въпреки това и двете останаха доста над равнищата отпреди пандемията.

„ Последните PMI данни за еврозоната сочат, че стопанска система продължава да се свива през третото тримесечие на годината. Натискът върху разноските за живот значи, че възобновяване в бранша на услугите след повдигането на пандемичните ограничавания е отслабнало, до момента в който производството остана свито през август. Наблюдава ново рекордно струпване на ресурси от подготвени артикули, защото компаниите не съумяха да се пренастроят към новата среда ”, разяснява Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

„ PMI за август демонстрира, че стопанската система бързо се насочва към криза, в случай че към този момент не е в нея. Междувременно по-слабото търсене води до известно намаляване на инфлационния напън, само че въпросът е по какъв начин растящите енергийни разноски ще повлияят на това през идващите месеци ”, акцентира Берт Колийн, старши икономист в ING, съобщи:

Прогноза на Focus Economics е закрепените вложения да набъбнат с 3,6% през 2022 година За 2023 година участниците в панела виждат нарастване на закрепените вложения с 3,1 на 100.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР