Бързият преход към електромобили, за да може Дания да постигне

...
Бързият преход към електромобили, за да може Дания да постигне
Коментари Харесай

Преходът към електромобили отваря сериозна дупка в бюджета на Дания

Бързият преход към електрически автомобили, с цел да може Дания да реализира амбициозните си климатични цели, ще отвори сериозна дупка във финансите й, предизвести държавна комисия, представена от Ройтерс. 

Преминаването от коли с обичайно гориво към електрически е централна част от проекта на Дания да понижи нездравословните си излъчвания със 70 % до 2030 година и да стане въглеродно неутрална не по-късно от 2050 година. 

Скандинавската страна обаче разчита доста на пътните и автомобилните такси за финансиране на обществените си система. Приходите от тях са към 50 милиарда датски крони (7,95 милиарда долара) на година или 2,3 % от брутния вътрешен артикул. 

През март датският съвет за климатични промени, самостоятелен съвещателен орган към датското държавно управление, съобщи, че до 2030 година броят на електрическите автомобили би трябвало да нарасне до минимум 1 милион по отношение на под 20 000 сега, с цел да могат да да бъдат изпълнени климатичните цели на страната. " Това ще сътвори значителен проблем за стопанската система ", сподели шефът на комисията Андерс Елдруп на брифинг нощес.

Увеличаването на електрическите автомобили до 1 милион посредством повишение на дотациите и по-високи налози за колите с обичайни горива ще докара до обща чиста загуба за обществото от 5,7 милиарда крони през 2030 година, твърди комисията.

Правителството изиска от нея съвет по какъв начин да се извърши преходът от коли с изкопаеми горива към електрически автомобили през идното десетилетие без да се излага на заплаха държавният бюджет.  На превоза се дължат 40% от въглеродните излъчвания на Дания, като под 1% от колите са електрически. Заради удобните условия и ранната поддръжка от държавното управление страната в този момент получава към половината от силата си от вятърни турбини и е възприемана като водач в оправянето с климатичните промени.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР