Бързата умора и постоянната сънливост без обективна причина могат да

...
Бързата умора и постоянната сънливост без обективна причина могат да
Коментари Харесай

Какви витамини липсват на тялото, ако искате да спите постоянно?

Бързата отмалялост и непрекъснатата унесеност без справедлива причина могат да алармират за дефицит на витамини и микроелементи в организма. За да се отървете от такива неприятни прояви, би трябвало да попълните запасите от потребни субстанции.

Дефицит на минерали, витамини и унесеност

Чести аргументи за хронична унесеност:

интензивно спортно обучение;

липса на сън;

стрес, неспокойствие, безпокойство;

незадоволителна почивка;

заболяване;

резултатите от приема на избрани лекарства;

висока сензитивност към времето;

хормонални недостатъци;

неприятни навици;

липса на О2.

Сигурно си спомняте за дългите корабоплавания за разкриване на нови земи. Тогава заради липса на пресни плодове и зеленчуци моряците развивали скорбут. 

Заболяването започвало с разкриване на венците, болки в мускулите. По-късно в случай че не се одобри задоволително витамин С изходът е съдбовен. 

Всъщност от това са умряли доста повече мъже, в сравнение с от сражения с туземци. Витамин С бил открит през 1934 година А през 1933 година бил открит витамин B12 (кобаламин). 

През XX в. били открити и още витамини, а учените били удостоени с Нобелови награди.

Ето някои от признаците, които издават липса на витамини:

Слаби нокти и коса. 

Вече писахме, че по външния тип на ноктите може да се дефинира цялостното здравословно положение на човек. 

Здравите нокти наподобяват гладки и с постоянен цвят. Когато хората остаряват постоянно се получават отвесни линии или ноктите стават по-крехки. 

Това е безобидно и не е признак на болест. Петната, които са породени от пострадване израстват с нокътя. 

Ноктите са единствено дребна част от пъзела на човешкия организъм. Външният им тип в никакъв случай не е задоволителен, с цел да се сложи съответна диагноза, само че може да бъде от изгода на лекарите, които дружно с други признаци, физически обзор и разнообразни проучвания могат да уточнят болестта.  

Бледите нокти да вземем за пример са постоянно срещани при желязо-дефицитна анемия, белите се дължат на болести на черния дроб, жълтите са свързани с гъбична зараза, синкавите приказват за липса на задоволително О2, напречните бели линии се появяват при отравяне с арсен и прочие

Пукнатини в ъгъла на устата. 

Причинени са от липса на желязо, витамини B1 и B3. Разнообразете менюто си с още зеленолистни зеленчуци и птиче месо. Витамин С е прочут с изгодата си за кожата. 

Кървене на венците. 

Преди да започнете да купувате профилирани пасти за зъби и вода за уста вижте дали това не се дължи на липса на витамин С. 

Това е първия симптом при скорбут. Всъщност венците са тип съединителна тъкан, построена от гингивиални фибри колаген, а неналичието на витамин С стопира синтеза на нов колаген и по тази причина зъбите стартират да се клатят. 

В подвенечните джобове се събират бактерии, които водят до развиване на подвенечни кариеси. 

Имайте поради, че тютюнопушенето изисква да приемате повече витамин С и също може да е причина за проблеми с венците.

Отслабване на зрението. 

Също може да се дължи на липса на витамини. Липсата на витамин А води до нощна слепота, при която човек мъчно разграничава предметите след здрачаване. 

От друга страна откакто попаднат в окото, сигналите се предават до мозъка посредством оптичен нерв. 

Липсата на витамин B12 води до увреждане на миелиновата обвивка на този нерв и оптична невропатия  със замъглено зрение.

Ранно побеляване на косата. 

Както цветът на кожата е друг за обособените раси и етноси, има разлика в годините, когато стартира побеляването на косата. 

За ранно побеляване приказваме при хора под 30 години при европейците и хората с бяла кожа, под 40 години за азиатците и под 50 години при афро-американците. 

Понякога това се дължи на генетични фактори и тютюнопушене. Космените фоликули се оформят по време на ембрионалното развиване на индивида. 

Те се намират в междинния пласт на кожата – дермата. Научни проучвания потвърждават, че неналичието на витамин B12 може да докара до обезцветяване на косата даже и при 3 годишни деца, както и при тийнеджъри.

Косопад. 

Човек има сред 100 и 150 000 косми на скалпа на главата си. 

Имаме право да се тормозим, когато падат над 100 косъма на ден. Това може да се дължи на липса на витамини B3 и B6.

Трудно укрепване на рани. 

При по-дълбоко пострадване на кожата, при което се следи кървене, се губи тъкан. Следват процеси на регенерация. 

Колагенът е лепилото на организма, което залепва и възвръща предходния тип на кожата. Както казахме витамин С играе изключително значима роля в синтеза на нов колаген. 

А по какъв начин ще зараснат раните зависи от специфични топографски линии по тялото, наречени линии на Лангер. 

При планови и пластични интервенции хирурзите се преценяват с тях, с цел да може белезите да бъдат колкото се може по-забележими. 

Научни проучвания потвърждават, че в сходни обстановки тютюнопушенето, което изчерпва витамини от организма, би трябвало да бъде спряно няколко седмици преди планувана интервенция. 

При диабет колагенът от кожата се свързва с глюкозата и това прави зарастването на рани при диабетиците е комплицирано и в по-дълги периоди.

Хронични афти (афтозен стоматит). 

В този случай афтите не са породени от вируса на Херпес симплекс. 

Различни промени в устата и по вътрешната страна на бузите демонстрират, че също може да е признак на недостиг на витамин B

Изменения в езика. 

Блед език – в кръвта липсва задоволително хемоглобин. Обърнете внимание, в случай че е прекомерно равен. 

Ако се чувствате изморени и подвластни на заспалост увеличете приема на храни богати на желязо и витамин. Яркочервен език – една от вероятните аргументи е инфектиране. 

Възможно е да се дължи на дефицит на витамини от групата на B като B3, B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин). Лилав език – възможност за високи равнища на холестерол, ниско равнище на О2 в кръвта и влошено кръвоснабдяване. 

Всичко това води до застояване на кръвта в езика. Възможно е цветът да е изменен и под въздействието на лекарства както и на нападателни оцветители в храните. Бял език – симптом за дехидратация. 

Може да се дължи на тютюнопушене или алкохол. Белият налеп е симптом за гъбична зараза и се лекува локално. Често се среща измежду новородените (млечница). Черен език – свръхрастеж на патогенни бактерии. 

Получава се след нескончаем банкет на антибиотици. Често е задоволително бактериалната плака да се остърже или да се употребява вода за уста. Пробиотиците, които се употребяват основно за възстановяване на чревната флора също могат да оказват помощ. 

Текстурата на здравия език е гладка с забележими вкусови папили. Вижте какъв е външния тип на езика при липса на витамин B12. 

Високо кръвно налягане. 

Може да бъде породено от неналичието на витамин D. Освен от слънчевата светлина можете да си го набавите от храни като дива сьомга, риба звук, говежди черен дроб, жълтък от яйце.

Умора, мускулна уязвимост, бързо и неритмично сърцетуптене, болежка в гърдите, зной, възприятие на мраз – това са признаци на анемия. 

Освен желязо от храна или лекарства, можете да с банкет на водноразтворими витамини от група B. Витамин B9 е по-известен като фолиева киселина и постоянно се предписва по време на бременност. Анемията може да бъде и злокачествена, породена от липса на вътрешен фактор, който да подкрепи на усвояването на витамин B12. Историята по откриването на витамин B12 още веднъж е обвързвано с болест. През далечната 1824 смъртоносна форма на анемия, обвързвана с недъгавост на стомаха е разказана от J.S. Combe в Единбург в публикацията „ History of a Case of Anaemia “. Подобни отчети за сходно заболяване с съдбовен край са разказани и през 1849 година През 1872 година към този момент се приказва за злокачествена анемия, чийто край неизбежно е съдбовен. Години по-късно след тестване върху кучета, заболели от анемия, се стига до диетата със недопечен черен дроб. Така през 1934 година се стига до Нобеловата премия за George Hoyt Whipple, George Richards Minot, William Parry Murphy. През 1948 година два научни екипа, работещи без значение един от различен в Съединени американски щати и Англия съумяват да изолират кристалната му форма и го назовават B12. През 1955 година Дороти Ходжкин (1910-1994) английски химик, съумява да изследва комплицираната химическа конструкция на тази огромна молекула благодарение на рентгенова кристалография. Тя е третата жена – химик, която получава Нобелова премия. През 1964 година е наградена както за B12, по този начин и за определянето на структурата на пеницилина. 

Прекомерно изпотяване. 

За сходно положение има голям брой аргументи, измежду които и проблеми с щитовидната жлеза. 

Понякога обаче това може да се дължи на недостиг на витамин D. В сходни обстановки могат да избият капчици пот даже при седенето пред преносимия компютър ви.

Промени в походката, клатушкане, световъртеж, влачене на крайници. 

Всичко това се случва освен на хората, прекалили с алкохол. 

Това се назовава с общото наименование Атаксия и включва също нарушавания в говора, деформиране на почерка и пр. 

Освен да докосвате носа си с показалец, колкото се може по-бързо би трябвало да докоснете и върха на показалеца на лекаря невролог (или ваш другар или близък), като той може да го измества.

Друг способ за установяване е посредством характерно пърпорене на ръце. Пациентът би трябвало да удря едната си ръка в другата, като я обръща длан-гръб-длан-гръб). 

Страдащите от динамична атаксия губят темп и не съумяват да се оправят.  Може да бъде осъществено и по този начин: 

Крехки и чупливи кости. 

Освен познатия калций и витамин D можете да ускорите зарастването им с подобаваща диета. 

Поява на хернии

Всъщност те са уязвимост на съединителната тъкан. Отново можем да помогнем с банкет на витамин С, отбягване на тютюнопушене, повече храни с протеини, банкет на колаген. 

Недостатъчно мускулна маса. 

На помощ идва витамин D и препоръките от професионалните фитнес инструктури.

Предозиране на витамин С. 

Запознати сме с изгодите от витамин С. Той може да се закупи без рецепта. Влиза в състава на доста мултивитамини. 

Но в някои случаи повече не значи по-добре. Научни проучвания потвърждават, че витамин С (аскорбинова киселина) трансформира pH и води до разединение на металния йон на витамин B12. Ето за какво е целесъобразно да приемате тези 2 витамина настрана.

Сезонно афективно разстройство (което се среща постоянно при промяна на сезоните), мисли за самоубийство, горест, потиснатост, паник офанзиви. 

Преди да се замислите за психиатър, можете да си извършите профилирано проучване за витамин D, фолиева киселина (витамин B9), кобаламин (витамин B12), ниацин (витамин B3). 

Обикновено тези проучвания не се заплащат от НЗОК. Но 1 път годишно сте задължени да извършите профилактичен обзор при персоналния доктор. В него влиза Пълна Кръвна Картина (ПКК). Стойностите на RDW и MCV могат да подскажат дали имате липса на тези витамини.

Напуканите устни могат да подскажат липса на витамин B2.

Погледнете деликатно вътрешната част на клепачите си. 

Обикновено цветът е розов. Прекалената бледност е сигнал за анемия, подбудена от липса на желязо и фолиева киселина. 

Прекалено аленият цвят приказва за нарушавания в кръвообръщението или увреждания на храносмилателната система.

Разбира се оптималният вид е да си набавяте всичко належащо посредством храната и да не ви се постанова да разчитате на хранителни добавки. Но при положение на притеснителни признаци неналичието на витамин е най-малкото зло. 

Ако публикацията ви е харесала, може да ни последвате и споделите обявата с приятелите си и вашето мнение (или опит) в мненията!

Инфо: aloha.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР