Барокова музика ще звучи в три последователни вечери в рамките

...
Барокова музика ще звучи в три последователни вечери в рамките
Коментари Харесай

Барокова музика ще звучи в три последователни вечери на „Варненско лято”

Барокова музика ще звучи в три поредни вечери в границите на Международния музикален фестивал “Варненско лято ”, който се осъществя с финансовата поддръжка на Община Варна. От 14-ти до 16-ти септември в аулата на Икономическия университет ще бъдат показани ансамбли от Финландия, Австрия и Испания.



На 14-ти септември е гастролът на Бароковия оркестър на Хелзинки - една от знаковите обединения за старинна музика в Европа и света. През последните 20 години музикантите са спечелили хиляди фенове на барока със своите непредвидени и постоянно провокативни тълкования на познати творби. Във Варна изтъкнатите инструменталисти ще създадат собствен прочит на произведения на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип-Емануел Бах и Андреас Кирхоф. Диригент и солист е Аапо Хакинен – клавесин, солисти са цигуларите Марио Хосен и Река Силвай.



На 15-ти септември гостува “Il Concerto Viennese ”, бароков отбор, който изследва и извършва творби, които са в пресечната точка сред оркестрова и камерна музика. Формацията се състои от две цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, чембало и трима артисти. Основател на ансамбъла е Рудолф Леополд, който по едно и също време е диригент и виолончелист. Във Варна ще бъде показан отбор с творбата на Й. С. Бах “Кантата за кафето ” и с инструментални пиеси от Бибер, Телеман и Хендел. Солисти са Мария Ладурнер - сопрано, Ян Петрика - тенор, Гюнтер Хаумер - бас.



На 16-ти септември е концертът на испанския отбор за барокова музика “La Grande Chapelle ”. Той е основан през 2005 за да предложи нов прочит на огромните вокални творби на епохата от ХVI до XVIII в. Във Варна ще бъде показан в акапелна групировка със акомпанимент на струнен инструмент от епохата – вихуела. Диригент е Алберт Рекасенс, артистичен шеф на групировката. В програмата ще прозвучат канцони и мадригали от времето на Испанския подем. Ще чуем произведения от композитора от XVI век Франсиско Гереро. Концертът се осъществя с финансовата поддръжката на Acción Cultural Española (AC/E).
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР