Бърнаутът е едно специфично състояние, свързано с емоционална и психическа

...
Бърнаутът е едно специфично състояние, свързано с емоционална и психическа
Коментари Харесай

Психотерапевт: Трябва да се прави разграничение между стрес и умора

Бърнаутът е едно характерно положение, обвързвано с прочувствена и психическа отмалялост и постоянно с нескончаем стрес и натоварване на работното място. Това сподели психотерапевтът Елеонора Гачева в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус "

Тя означи, че би трябвало да се прави разграничаване сред понятията стрес и отмалялост.

" Можем да разграничим бърнаут от нормалната отмалялост по продължителността на положението и интензивността на чувството. Причината за това положение е стресът, към който служителят не е съумял да се приспособява. Психическите проявления на бърнаута са свързани с депресивни положения, чувство за дереализация. Сред физическите проявления са възприятието на отмалялост, което минава в чувство за привършване на прочувствената сила, понижена работливост. "  

Обикновено в основата на този синдром стоят някакви високи упования и идеализация, обвързвана с работната активност, изясни Елеонора Гачева. " Това са упования, които не безусловно идват от нашите работодатели ", добави тя.  

За да се поддържа физическо и прочувствено здраве, доста е значимо постигането на баланс сред работа и свободно време, акцентира психотерапевтът. " Бърнаут пожарогасителите не гасят пожари единствено на работното място, само че и отвън него. На работното място могат да бъдат свързани с обмисляне на почивки. Важно е да не се възнамерява повече от една задача за извършване едновременно. Дейността би трябвало да се разрушава на по-малки елементи, да се делегират отговорности на другите. Важно е да се научим да отхвърляме. Трябва да имаме по-критично мислене във връзка с задачите и упованията, които си слагаме ", изброи Елеонора Гачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР