Дори „Барби“ може да не успее да спаси AMC Theaters

...
Барби вече е спечелила над милиард долара. Това все още
Коментари Харесай

Барби вече е спечелила над милиард долара. Това все още може да не е достатъчно, за да спаси AMC Theaters, който има надвиснала сметка, която може да не е в състояние да плати.

Най-голямата театрална верига в света съобщи във вторник, че продажбите са се увеличили с 15% през тримесечието, завършващо на 30 юни, и компанията отново е на печалба. AMC (AMC) също отбеляза най-високата си тримесечна посещаемост от 2019 г.

Тримесечието не включва приходи от изданията на "Барби" и "Опенхаймер" през юли, които според AMC са издигнали компанията до най-добрия й месец в нейната 103-годишна история. „Барби“ и „Опенхаймер“, съответно, дадоха голям шанс на закъсалата филмова индустрия, разпалвайки надежди, че потребителите може да са се влюбили отново в големия екран три години след като пандемията принуди киносалоните да бъдат затворени.

 Тейлър Суифт, „Барби“ и Бионсе генерират милиарди долари от продажби това лято.“ class= Тейлър Суифт, „Барби“ и Бионсе генерират милиарди долари от продажби това лято. Warner Bros. Pictures/Getty Images

Все пак финансовите щети от пандемията са огромни и все още тежат на AMC и други вериги киносалони. AMC, Cineworld и други театрални вериги тепърва започват да се възстановяват от въздействието на пандемията. (Cineworld наскоро излезе от фалит.)

AMC пое значителна сума дългове, за да остане на повърхността по време на пандемията, когато кината бяха затворени и клиентите бяха вкъщи и гледаха Netflix. Компанията все още дължи повече от 4 милиарда долара.

„На хоризонта има реални и потенциално тежки ликвидни препятствия, които ще трябва да преодолеем“, каза изпълнителният директор на AMC Адам Арон в изявление във вторник.

AMC е изправена пред силна конкуренция и от стрийминг услуги. Холивуд пренасочва повече филми към платформи като Disney+, Netflix, Paramount+, собственост на Comcast Peacock и Max, която, подобно на CNN, е част от Warner Bros. Discovery.

Големите бюджетни филми като „The Flash“ на DC и „Indiana Jones and the Dial of Destiny“ на Disney също се представят по-слабо това лято.

Продължаващата стачка на холивудски актьори и писатели заради заплащането и условията на труд също временно спря производството на повечето филми. Все още има набор от филми, които вече са заснети и са в постпродукция, така че ще бъдат готови за предстоящия празничен сезон. Но това не може да продължи вечно.

А потенциална сделка с холивудски студия не се вижда никъде.

„Надвесът е, че работническите стачки в Холивуд заплашват да провалят предстоящото издание. Колкото по-дълго продължава, толкова по-голяма е дупката в пускането на пазара“, каза Алиша Рийс, анализатор в Wedbush Securities.

Кината са изложени на най-голям риск, ако стачките се проточат, според Moody’s.

„Кината имат ниски кредитни рейтинги и по-малка финансова гъвкавост в сравнение с повечето собственици на студия и телевизионни мрежи, което ги прави по-уязвими на дълга стачка“, се казва в доклад на агенцията за кредитен рейтинг.

Анна Кубан и Ванеса Юркевич от CNN допринесоха за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР