Бапух СпинозаФилософ, (1632 - 1677)Произход: Амстердам, Нидерландия, богато еврейско семейство,

...
Бапух СпинозаФилософ, (1632 - 1677)Произход: Амстердам, Нидерландия, богато еврейско семейство,
Коментари Харесай

Барух Спиноза - принцът на философите

Бапух Спиноза
Философ, (1632 - 1677)

Произход: Амстердам, Нидерландия, богато еврейско семейство, преселници от Португалия

Образование: учи в еврейски школи в синагогата, готвят го за равин, знае 7 езика, на 20 учи латински и се среща с философията на рационализма, поради свободомислие, на 24 е публично изключен от еврейската общественост, а на 28 е наказан от Синагогата като „ опасност за благочестието и морала “

Интереси: философия, теология, литература

Прочут с: „ Етика “, „ Трактат за възстановяване на разбирането “, „ Начала на философията, потвърдени по геометричен метод “, „ Богословско-политически етюд “

Признание: дружно с Декарт и Лайбниц е един от най-прочутите философи на рационализма

Егоцентричните съвременни мислители го назовават „ принцът на философите ”. А Унамуно написа: „ Както някои хора ги боли ръка или крайник, по този начин Спиноза го е болял Бог ”.

Да те боли Бог наподобява заслужен метод, по който един мъдрец да преживее живота. Ако за това се раздаваха чинове, Барух, Бенедикт или Бенедиктус Спиноза би бил „ страховит военачалник ”. Но божествената болежка е освен безпределно мощна, а и безкрайна. Цената, която Спиноза заплаща за способността да мисли, се състои от непрекъснати нападки, боязън от наказване, неистова самотност, аскетичен живот и неприятна гибел.

Барух Спиноза живее повече от непретенциозно, не харчи съвсем нищо и го считат за „ съвсем свят ”. Казват, че в случай че въобще има грях, то е склонността му да се забавлява, като гледа по какъв начин паяк лови муха в паяжината.

Умира от тежък белодробен проблем едвам на 44. Да, това е същият Барух Спиноза, който написа до ученика си Албърт Бърг: „ Аз не предпоставям, че съм разкрил най-хубавата философия, аз знам, че разбирам същинската философия ”.

Той е роден през 1632 година в Амстердам. Този факт е „ добър ” - въпреки че тъкмо Спиноза развива концепцията за относителността на положителното и злото. За тях бъркаме, счита той, тъй като не разбираме същинската природа на нещата.

Но, да, рожденото му място е „ добър ” факт - Нидерландия през ХVІІ в. е най-разкрепостената и богата европейска земя. Тя е в Златен век, а битката за самостоятелност построява у хората просвета на приемливост към непознатото мислене, непознатия господ, непознатата визия. Докато в Испания, откъдето произлиза семейство Еспиноза, господства Светата инквизиция. Също и в Португалия, където прадедите на философа се изселват през 1492.

В Португалия фамилията е притиснато и приема католицизма. След век се местят във Франция, откъдето обаче са експулсирани през 1615 и отиват в Ротердам. Като стъпва на крайници, Мигел, бащата на Барух, отива в Амстердам и възвръща принадлежността си към еврейската вяра.

Той е богат търговец и донор на синагогата и еврейското учебно заведение, само че това не оказва помощ на сина му, който, поради неназовани грехове, е изритан от общността. Най-чудовищния му грях - въпреки всичко е прочут, тъй като не може да се скрие - е свободомислието.

Малкият Барух, чието име във всички разновидности значи „ блажен ”, от бебе знае доста езици – ладино (езика на сефарадските евреи), испански, португалски, френски, италиански и нидерландски. По-късно учи и латински, език на образована и цивилизована Европа.

В еврейското учебно заведение в Амстердам го готвят за равин, само че Спиноза задава доста въпроси за несъгласията в свещената Тора и счита, че тя не е въодушевена от Бог, а е плод на човешкото въображение. Това е срещу религиозните правила и в общността се развиват мощни настроения против него.

На 17, Спиноза захваща бащиния бизнес и се сближава с християнски волнодумци и свободомислещи видове. На 20 учи латински с Франсис ван Енден , някогашен йезуит, в този момент коренен демократ, който го среща с християнската философия и рационализма на Декарт . Барух се влюбва в Клара, дъщерята на Ван Енден, само че съгласно разнообразни версии, тя е или прекомерно млада, с цел да взе участие в любовна история, или го отхвърля поради различен.

Така или другояче, той към този момент има персонален опит с човешката обич. А скоро - и с човешката ненавист. Защото го боли Бог, Спиноза още върви в синагогата, само че с крясъци „ разколник ” върху него правоверен евреин скача с нож. Не го ранява, само че пробожда заплаща му.

Заради прегрешението да мисли, на 24 години Спиноза е изключен от еврейската общественост, а на 28 е публично наказан от Синагогата като „ опасност за благочестието и морала ”. Тази присъда е в действие и през днешния ден, над 350 години по-късно.

В донесение на испанската Инквизиция от Амстердам се споделя, че Спиноза отхвърля законите на Мойсей и безсмъртието на душата и „ приема съществуването на Бог единствено във метафизичен смисъл ”.

Като за отчет – добре казано, само че нещата с философията му са доста по-сложни. Да, една линия в нея е библейският критицизъм, който развива като рационалист. Друга линия е тази от „ Етика ”, считана за „ извънредно мистериозен шедьовър ”.

Спиноза изповядва нещо, което постоянно се възприема като пантеизъм – Бог и природата са едно, самата първична Субстанция е Бог. Но, разяснява той, не приказваме за пасивната визия, че Бог е във всеки предмет и стои добродушно в него, само че че Бог е не просто основател, а движеща мощ, не просто общ брой от предмети, а това, което е зад тях и не стопира да твори.

Някой ще възкликне – " ами за какво тогава този ваш Бог основава Злото, а не направи света напълно добър ". Глупав въпрос - съгласно Барух Спиноза, Доброто и Злото не са това, което са, те единствено на нас, неспособните да забележим целия план на мирозданието, ни наподобяват такива.

Оттук произтичат и концепциите му за ролята на Съдбата, за неналичието на свободен избор и свободна воля. Всъщност – не, свободна воля съгласно Спиноза човек има, само че тя се състои в това да разбере той за какво работи по метода, по който работи. А в това време този свят, който съществува, тъй като съществува, е и най-хубавият вероятен, в него човек има два устрема – към благополучие и към истина.

Зает с тези стремления, през втората половина от живота си Барух Спиноза се занимава главно с две неща. За да храни душата, написа метафизичен книги, които не разгласява, с цел да не бъде поради тях засегнато тялото му. А с цел да храни тялото, шлифова лещи, посредством които душата му се просветлява.

Носи пръстен, в който, с изключение на буквите му, е изобразена роза и латинската дума caute, „ внимателно ”.

Умира едвам на 45 от тежка белодробна болест, само че мнозина християни го считат за светец - макар, че е евреин, който в никакъв случай не приема християнството, заровен е двора на църквата Нюве Керк в Хага. Какво да се прави, както самичък Спиноза написа в „ Трактат за рационализиране на интелекта ”: „ Всички неща в природата произтичат от избрана нужда и с оптимално съвършенство ”.

* Становищата, изказани в рубриката, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР