Банковият сектор в България върви към най-успешната година в историята

...
Банковият сектор в България върви към най-успешната година в историята
Коментари Харесай

Банките в България могат да се похвалят с 2 млрд. лв. печалба за 7 месеца

Банковият бранш в България върви към най-успешната година в историята си. Само за първите седем месеца от 2023 година кредитните институции в страната отчитат внушителните 2 милиарда лева. печалба. За съпоставяне, съвсем толкоз бе финансовият резултат за цялата 2022 година – 2.1 милиарда лева – което бе и безспорен връх тогава. Най-близо до това бяха годините 2018-та и 2019-та с резултат около 1.7 милиарда лева

Според данните на Българската национална банка (БНБ) облагата на финансовите институции към края на юли е с 819 млн. лева, или 68% повече по отношение на осъществената за същия интервал на предходната година.

Активите на банковата система доближават 161 милиарда лева в края на юли.

Кредитирането от началото на 2023 година не демонстрира особени признаци на закъснение с изключение нa фирмените заеми. Отпускането на жилищни заеми пораства с двуцифрени годишни темпове с помощта на към момента относително ниските лихви, които се повишават прекомерно постепенно по отношение на наклонността в цяла Европа. Високата ликвидност в банковата система и конкуренцията съумява да задържи лихвите по ипотеките към момента на многогодишно дъно. Лихвите по бизнес заемите и потребителските заеми обаче порастват осезаемо.

За сметка на това лихвите по спестяванията на бизнеса и жителите едвам леко се отскубват от нулата и то чак към средата на годината.

Така общо чистият приход на банките в България от лихви от началото на годината доближава 2.7 милиарда лева Това е с към 1 милиарда лева над равнището за същия интервал на предходната година.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира още, че банките са осъществили и по-високи доходи от такси и комисиони в размер на 1.1 милиарда лева или с към 80 млн. лева повече. Ново повдигане на таксите от страна на банките следва от края на лятото и есента. Част от огромните банки в България към този момент оповестиха промени в своите цени.

В същото време направените разноски за провизиране на възможни неприятни заеми са съвсем на равнището от миналата година – 227 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР