Банковата система в България отчита рекордна печалба за първото полугодие

...
Банковата система в България отчита рекордна печалба за първото полугодие
Коментари Харесай

Банките в България стават все по-богати, имат рекордна печалба

Банковата система в България регистрира рекордна облага за първото полугодие на тази година, сочи статистиката на Българска народна банка.
За интервала януари - юни тази година облагата на работещите в България банки е 801 млн. лева, което е връх. За съпоставяне - за същия интервал на предходната година облагата е била 660 млн. лева
Активите на банковата система са с 2,6 милиарда лева повече и към този момент са 100,1 милиарда лева, което е съвсем колкото годишния Брутният вътрешен продукт на България. Делът на петте най-големи кредитни институции в активите е намалял до 58,4%, регистрират от Българска народна банка. А брутният кредитен портфейл за тримесечието се е нараснал с 3,3%, или с 1,9 милиарда лева и към този момент е 58,9 милиарда лева, обобщава в. " 24 часа ".
Най-голям е растежът при заемите за семействата - те са с 1,1 милиарда лева, или с 5,5% повече по отношение на първото тримесечие. Заемите за нефинансови предприятия са с 641 млн. лева повече. Брутният размер на необслужваните заеми продължава да понижава - към края на юни той се е свил до 7,70 милиарда лв. против 7,71 милиарда лв. към март. Техният дял от общата сума на заемите също е намалял - до 9,1% при 9,3% в края на март. Нетната им стойност също се намалява и в края на тримесечието е 3, 52 милиарда лева, което е 4,4% от общата чиста стойност на заемите. Преди три месеца той е бил 4,6%.
През второто тримесечие депозитите са с 2,5 милиарда лева повече, което е растеж от 3% по отношение на март. Така в края на юни тяхната обща сума е 86,1 милиарда лева Най-голям безспорен растеж имат спестяванията на семействата - те са с 956 млн. лева повече. Нефинансовите предприятия са подали с 578 млн. лева повече. Като условен дял максимален е растежът при държавното ръководство, което е добавило 270 млн. лв., или с 12,5% повече спрямо края на март.
Ликвидният буфер в края на юни е 7,8 милиарда лева, а оценката му е по условията на евродирективите, акцентират от централната банка.
Собственият капитал в салдото на банковата система в края на юни 2018 година възлиза на 12 милиарда лева, като през тримесечието той се е нараснал единствено с 12 млн. лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР