Банките вдигнаха таксите с до 44%.Банките вдигнаха таксите си за

...
Банките вдигнаха таксите с до 44%.Банките вдигнаха таксите си за
Коментари Харесай

Банките вдигнаха таксите с до 44%

Банките подвигнаха таксите с до 44%.

Банките подвигнаха таксите си за жители с до 44 на 100 за година, демонстрират данни на Българска народна банка, представени от „ Труд “.

Таксата за разкриване на разплащателна сметка в офис на банката с дебитна карта към нея към края на предходната година е приблизително 3,10 лева, при 2,15 лева година по-рано. Това съставлява нарастване с над 44%, или с 0,95 ст. Таксата за разкриване на разплащателна сметка без дебитна карта към нея е приблизително 4,17 лева, при 3,18 лева година по-рано.

Всяка година централната банка разгласява данни за междинния размер на събираните от банките такси

от жители. Това се прави, защото таксите по сметките за съществени интервенции не могат да бъдат по-високи от междинния размер на таксите, оповестени от Българска народна банка.

От септември предходната година са в действие текстове от Закона за платежните услуги и платежните системи, съгласно които сметките за съществени интервенции са без месечна такса за обслужване,

в случай че в тях влизат единствено пари от заплати, пенсии, стипендии на студенти и помощи и компенсации по общественото обезпечаване.

За изтегляне на пари от такава сметка от банкомат на същата банка също не би трябвало да събират такси.

Въпреки това, такива сметки имат малко жители, главно поради комплицираните правила на банките за откриването им.

Печалбата на банките в страната през 2023 година е в размер на 3,4 милиарда лева,

което е с 1,3 милиарда лева, или с 64,4% повече по отношение на облагата за миналата година,

демонстрират данни на Българска народна банка. Сред аргументите за тази огромна облага са събираните от банките такси.

Месечната такса за обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея е приблизително 2,77 лева,
при 2,37 лева година по-рано.
Ако към разплащателната сметка няма дебитна карта, междинният размер на месечната такса за обслужване е увеличена от 3,73 лева на 4 лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Банките са вдигнали и таксите за внасяне и изтегляне на пари в брой, както и за банкови преводи. За част от услугите банките ползват друг метод за установяване на размера на таксите. Българска народна банка пресмята междинен размер на таксите за всеки от употребяваните подходи. Средният размер на таксите за изтегляне на пари от банкомат на същата банка е 0,39 лева, при 0,29 лева година по-рано. Но за изтегляне на пари от банкомат някои банки събират такса, което е % от изтеглената сума.

Средният размер на тези такси е 0,14% от сумата, само че не по-малко от 0,30 лева, в случай, че година по-рано е бил 0,13% от сумата, само че не по-малко от 0,30 лева При изтегляне на пари от офис банките взимат приблизително или 4,10 лева, или 0,66%, само че не по-малко от 6,86 лева Преди година таксите са били надлежно 3,55 лева или 0,58% от сумата, само че не по-малко от 6,50 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР