Банките у нас са в добра кондиция, заяви управителят на

...
Банките у нас са в добра кондиция, заяви управителят на
Коментари Харесай

Управителят на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция

Банките у нас са в добра кондиция, съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България (АББ).

Ето и цялото му изявление:

Уважаеми сътрудници,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми посетители,
Преди всичко желая да благодаря за поканата – от мое име и от името на моите сътрудници от Управителния съвет на Българска народна банка. За нас е наслаждение да споделим довечера с вас.

Изминаващата 2017 година беше добра и за стопанската система, и за банковата ни система. Това е може би първата година от дълъг интервал от време, в който оптимизмът е повече от скептицизма.

Икономиката се развива с по-добри темпове, в сравнение с чакахме при започване на годината. Фискалната позиция е здрава. Банковият бранш е в доста добра кондиция.

Показателите за финансова адекватност и ликвидност са над междинните за Европейския съюз. Печалбата в бранша за втора поредна година приближава исторически най-високите нива. Кредитната интензивност продължава да се усилва. Наблюдаваме продължителна наклонност на понижение на необслужваните заеми.

Положителни са също резултатите от осъществяването на главните цели на Българска народна банка. Мерките, които набелязахме след прегледа на качеството на активите и стрес теста предходната година, се извършват като цяло добре. Ефективността на надзора се покачва и всички самостоятелни наблюдаващи на процесите в нашия банков бранш акцентират този прогрес. Вече разполагаме с открита рамка за възобновяване и преструктуриране на банки – нещо, което преди две години нямахме. Направени са съществени стъпки напред във всички механически въпроси, които са от основно значение за консолидираното в европейската финансова инфраструктура.

Трябва да подчертая и нещо в работата на Българска народна банка, което може би не е по този начин очевидно – големия размер експертна работа и интензивните механически съвещания, които водим по тематиката за присъединението към Валутния механизъм II и еврозоната.

Имах мотив към този момент да благодаря на сътрудниците от централната банка. За мен в този момент е наслаждение да благодаря и на вас за постигнатите доста положителни резултати в бранша.

Дневният ред, който ние изпълняваме, не е приключен и ни следва още доста работа. Няма да се впускам в елементи или цифри, само че дано загатна за някои от настоящите ни цели.

Ще стартира с измененията в Закона за кредитните институции, които влизат в действие от през днешния ден. Те основават подобаваща законодателна рамка за по-нататъшно консолидиране на модела на надзорните действия в Българска народна банка. Вероятно знаете, че всички най-важни решения от през днешния ден нататък и най-важните административни актове ще се утвърждават и издават от Управителния съвет.

Втората група най-важни въпроси визира кредитирането на така наречен свързани лица. Създадена е законодателна рамка за по-добро дефиниране на тази област и за ръководството на съответните надзорни практики. Навярно си спомняте, че когато предходната година завършихме прегледа на качеството на активите, това беше настояща тематика. Не бяха установени никакви проблеми в тази сфера, само че знаехме, че има въпроси, които би трябвало да се решат. Новите законови промени ни оказват помощ да създадем стъпка в тази посока.

Едно значимо световно развиване, което наложително би трябвало да споменем и което ще засегне всеки от вас, е началото на интервала на нормализиране на паричната политика от водещите централни банки. Това съответствува и с интервал на икономическо раздвижване във вътрешен и интернационален проект. Ще навлезем в нов прогресивен лихвен цикъл. Това няма да стане незабавно. Процесът се чака да бъде равномерен и да стартира по-осезателно през 2019 година Това незабавно слага въпроса за дейностите, които би трябвало да предприемем взаимно за ръководството на кредитния риск и по въпросите за разходните политики.

Нека загатна в резюме и това, което вършим във връзка с необслужваните заеми. Тук развиването в последните две години е в действителност доста положително. В края на 2014 година делът на тези заеми беше към 17 %, в този момент е към 11 %. Само преди дни изпратихме на банковата асоциация план на наши насоки за продължение на тази наклонност. Очакваме, че вие ще ни визиите мнение по тези насоки, с цел да ги завършваме в най-скоро време. Важното е да разделим нещата във връзка с необслужваните заеми на две елементи – понижаване на нивото на съществуващите заеми и недопускане на нови такива заеми.
По отношение подготовката за влизането в действие на новия Международен стандарт за финансово отчитане № 9 ние преди малко обобщихме данните, които получихме от вас. Смятам, че като цяло секторът е подготвен за тяхното въвеждане, само че следва спомагателна работа, изключително в някои банки. Това, което желая да подчертая, е, че това не е еднократен акт, а развой, по който ще продължим да работим.

И няколко думи за Закона за платежните услуги и платежните системи, който влиза в действие от началото на 2018 година Той вкарва по-високи стандарти и условия за банките във връзка с сигурността на платежните интервенции, в това число тези, осъществявани посредством интернет или различен отдалечен прийом. С използването на новия закон чакаме и по-малко противоречиви проблеми сред снабдители и ползватели на платежни услуги, да понижат и случаите, в които Българска народна банка би трябвало непосредствено да се намесва.

Позволете ми най-после да ви благодаря и поздравя още един път за доста положителните резултати през тази година, да ви пожелая радостно изкарване на празниците, на Деня на банкера, идните Коледни и Новогодишни
празници, доста здраве и триумфи през Новата година!

Благодаря за вниманието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР