Банката ще финансира и изкупуването на портфейли на търговските банки,

...
Банката ще финансира и изкупуването на портфейли на търговските банки,
Коментари Харесай

ББР с нова програма за стартиращи и микро предприятия, засегнати от COVID-19

Банката ще финансира и изкупуването на портфейли на комерсиалните банки, посредством което ще се обезпечи спомагателен ликвиден запас за финансиране на бизнеса

Българската банка за развиване започва нови стратегии в поддръжка на бизнеса, обиден от пандемиятa от COVID-19. Инициативата добавя програмата на държавното управление и обгръща браншове, които досега бяха изключени в обсега на държавната помощ. Финансовият запас ще бъде ориентиран към най-засегнатите браншове от пандемията – търговия на дребно, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно обучение в частния бранш, артистична и креативна активност, спортни действия, действия по образуване на конгреси и изложби.
Първата стратегия е с гаранция от Европейския капиталов фонд и ще се ръководи от дъщерното сдружение на ББР – Микрофинансираща институция ДЖОБС, чиято цел е да насърчи засегнатите микропредприятия и компании да продължат активността си и да запазят работни места.
МФИ ДЖОБС ще отпуска заеми за оборотни средства и кредитни линии. И по двата типа заеми оптималният размер е до 48 800 лева с до 2 години гратисен интервал. Срокът за погасяване на оборотните заеми е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца. Подаването на претенции за заем може да става и напълно по електронен път на формалната интернет-страница на институцията.
ББР към този момент осъществя и първи стъпки по друга стратегия – за увеличение на ликвидността във финансовата система на стойност 75 млн. лева Инициативата се финансира със личен запас на банката и планува целево кредитиране на едно от най-големите профилирани сдружения за ръководство на неприятни заеми. Финансирането ще разреши две от комерсиалните банки на пазара да се разделят с част от проблематичния си портфейл и да насочат запас за нови заеми на микро, дребните и междинни предприятия.
Подкрепата за комерсиалните банки в страната е част от задачата на ББР. По този метод ще се усили опцията банките да поемат повече риск в интервала на пандемията, надлежно да отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски заеми. Допълнителен положителен резултат ще има изискването за облекчение на изискванията към кредитополучателите, част от изкупените портфейли – 7519 компании и физически лица, което ще им разреши да предоговорят задълженията си и да ги погасят в бъдеще.
По думите на Главния изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев, набавеният през последните две години запас от интернационалните финансови институции в размер на над 2,4 милиарда лв. може да бъде употребен и за инжектиране на ликвидност по време на рецесия. Според Мавродиев това е една от поредицата независими ограничения на ББР за поддръжка на бизнеса по време на рецесия, посредством които ще бъде допълнен и надграден главният антикризисен пакет на държавното управление на стойност 700 млн. лева, който се чака да създаде общ резултат от над 2.5 милиарда лв..
Банката е и главният финансов инструмент на страната за поддръжка на българските дребни и междинни компании, чиито бизнес е обиден от пандемията. До дни капиталът на финансовата институция ще бъде повишен със 700 млн. лева От тях 500 млн. лева ще се употребяват за гарантиране на заеми, които комерсиалните банки ще отпускат на компаниите у нас, а останалите 200 млн. лева ще се употребяват за разпределяне на безлихвени заеми до 1 500 лева за физически лица.
По механизма за бизнеса с държавно финансиране ББР ще издава само портфейлни гаранции на комерсиалните банки, а те по настоящите прецизни банкови правила ще финансират клиентите си съгласно техните потребности. Максималният размер на заемите ще е до 2 млн. лева Програмата ще има ясни и транспарантни правила, които ще лимитират до най-малко опциите за злоупотреби.
Очакванията на банката са, че към 130 000 – 140 000 души ще могат да се възползват от безлихвен заем в размер до 1 500 лв.. Средствата ще са за всички физически лица, които са пуснати в неплатен отпуск поради пандемичната конюнктура. Кредитите още веднъж ще бъдат отпускани от комерсиалните банки, като срокът им ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен интервал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР