Банката е давала по 3-4 кредита на месец при над

...
Банката е давала по 3-4 кредита на месец при над
Коментари Харесай

Министър Пулев: Директорите на Кирил Петков в ББР са генерирали 2 млн. лв. печалба срещу 22 млн. лв. разходи за заплати

Банката е давала по 3-4 заема на месец при над 300 хиляди дребни и междинни компании у нас, сподели Пулев от трибуната

За целия интервал, в който са работили назначените от Кирил Петков шефове в Българската банка за развиване, са генерирали 2 млн. лева доходи от лихви от новоодобрени заеми. За същия интервал разноските на Банката са в размер на 22 млн. лева за заплати. С този принос те не могат да покрият даже 10% от разноските за заплати, за същия интервал. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в отговор на парламентарен въпрос, заложен от народния представител Драгомир Стойнев по отношение на освобождението на двама членове на Надзорния съвет на ББР. Пулев посочи две съществени аргументи за освобождението им. Първата е обвързвана с действен колапс, а втората с евентуална занемареност.

„ Нулева визия, нулева тактика, нулева последователност, откогато е назначен  екипът на Кирил Петков “, разясни той. По думите на министъра, от назначението на тези членове на Надзорния Съвет през м. юли 2021 година ББР се ръководи неефективно. „ Влизат новите шефове на господин Петков, уволняват или освобождават под напън към 70 индивида, затварят разнообразни отдели и структури и назначават нови 69 “, сподели още Пулев.

Той акцентира, че Банката би трябвало да работи по-добре за дребния и междинен бизнес. „ Има интервали, в които ББР дава по 4 заема към дребни и междинни предприятия на месец, има интервали, в които Банката дава и по 3 заема на месец “, разгласи той и добави, че в страната има регистрирани над 300 хиляди дребни и междинни компании, до които финансирането не стига.

Министърът бе безапелационен, че страната е ощетена с 1 млн. лева по консултантски контракти, свързани с  подготвяната от Надзорния съвет облигация в размер на 1 милиарда лева, която по този начин и не е осъществена. „ Този развой е жертван на крах през цялото време, тъй като се прави през главата на страната, без документално позволение на принципала. За такава емисия документално решение няма от предния министър Лорер “, изясни той. „ Не мога да съм съизвършител и да валидирам тази занемареност “, безапелационен бе Пулев. Той посочи, че не е имал различен избор с изключение на да отбрани държавния интерес и да отнесе случая до способените органи.

            Министърът на нововъведенията и растежа сподели още, че Банката е била на оперативна облага през 2018, 2019, 2020г., а и през 2021, само че и че чака сериозен спад през 2022г. По думите му 90% от облагата идва от старите 700 заеми, които остарелия Надзорен съвет е наследил. „ Тези заеми, устоят банката и заплащат заплатите на хората. Да, има шепа проблематични заема от 700 общо, за които също нищо не е направено от хората на Петков “, приключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР