Банка Монте дей Паски ди Сиена планира да привлече 2.5

...
Банка Монте дей Паски ди Сиена планира да привлече 2.5
Коментари Харесай

Монте Паски с нов бизнесплан за 2.5 млрд. евро

" Банка Монте дей Паски ди Сиена " възнамерява да притегли 2.5 милиарда евро, с цел да покрие финансовите си потребности откакто напъните на италианския кабинет да продадат многострадалния заемодател на " Уникредит " пропаднаха. 

Увеличението на капитала е част от петгодишния бизнесплан, който Рим ще внесе за утвърждение в Европейската комисия, излиза наяве от официално изявление на 17 декември. Свежите средства ще дадат опция на банката да покрие финансовите дупки, открити при стрес тестванията, вложения в размер на 800 млн. евро и разноски за преструктуриране за 1 милиарда евро.   

" Монте Паски " ревизира първичния си проекта, който внесе преди няколко месеца в регулаторните органи, откакто Рим не съумя да извърши условието на Брюксел да продаде каузи си в кредитора. Италианската страна избави през 2017-а от банкрут най-старата банка в света, като едно от изискванията да бъде позволена държавна помощ беше държавното управление да се изтегли от кредитора до края на 2021-а, макар че публични представители на кабинета намекнаха, че са поискали удължение на периода.   

Финансовият министър Даниеле Франко е удостоверил, че Италия към този момент е провела предварителни диалози по този въпрос и се надява в границите на най-малко още една година да откри нов покупател за " Монте Паски ", настояват добре осведомени източници. 

Мерките, оповестени на 17 декември, са част от стратегическия проект за 2022-2026-а, който планува и съкращения на чиновници посредством доброволна скица за овакантяване. Това предложение ще е началната точка за договарянията с Европейска комисия, която следи осъществяването на разпоредбите и условията за допускане на държавна помощ към закъсали компании. 

Най-важните точки от проекта са, както следва:

- под 60% съответствие на разноските към приходите до 2024-а и по-нататъшни редукции през идните години;

- цена на риска от порядъка на 50 базови пункта, съчетаем с качеството на банковите активи;

- към 700 млн. евро облага преди облагането с налози през 2024-а;

- възвръщаемост на материалния акционерен капитал в размер на 8.5% - 9% през 2024-а и следващ растеж до 11% през 2026-а;

- над 14% изцяло затрупан коефициент на първокласния капитал през 2024-а;

- редукция на правните опасности под 2 милиарда евро.

" Монте Паски " е финансово задължение за италианското държавно управление още от първата държавна избавителна акция през 2009-а, когато банката бе на ръба на банкрут поради растеж на необслужваните заеми и недалновидни покупко-продажби с финансови производни. След 2017-а кредиторът се бори да реализира облага, съответстваща на дребната опция за маневри според изискванията на Брюксел да поддържа избавителния проект.

Преговорите за продажбата на " Монте Паски " на " Уникредит " пропаднаха откакто страните не се схванаха за размера на капитала, който страната би трябвало да инжектира в банката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР