Най-тежкото огнище на денга в Бангладеш „канарче във въгледобивната мина“ за климатична криза, предупреждава експерт от СЗО

...
Бангладеш се бори с най-тежкото огнище на денга в историята,
Коментари Харесай

Бангладеш се бори с най-тежкото огнище на денга в историята, с повече от 600 убити и 135 000 случая, докладвани от април, съобщи Световната здравна организация в сряда, като един от нейните експерти обвини климатичната криза и метеорологичния модел Ел Ниньо за предизвикване на вълната.

Системата на здравеопазване в страната се напряга под наплива от болни хора и местните медии съобщават, че болниците са изправени пред недостиг на легла и персонал, който да се грижи за пациентите. Има почти 10 000 хоспитализации само на 12 август, според СЗО.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза на брифинг за новини в сряда, че от 650 души, починали от началото на епидемията през април, 300 са били съобщени през август.

Докато треската от денга е ендемична в Бангладеш, като инфекциите обикновено достигат своя връх през сезона на мусоните, тази година нарастването на случаите започна много по-рано – към края на април.

Тедрос каза, че СЗО подкрепя правителството и властите в Бангладеш „за засилване на наблюдението, лабораторния капацитет, клиничното управление, контрола на векторите, комуникацията на риска и ангажирането на общността“ по време на епидемията.

„Обучили сме лекари и сме разположили експерти на място. Ние също така предоставихме доставки за тестване за денга и поддържаме грижи за пациентите“, каза той.

 Заразените с денга хора се лекуват в медицинския колеж и болница Mugda в Дака, Бангладеш, на 7 август. class= Заразените с денга хора се лекуват в медицинския колеж и болница Mugda в Дака, Бангладеш, на 7 август. Мохамад Понир Хосейн/Ройтерс

Вирусна инфекция, денга причинява грипоподобни симптоми, включително пронизващо главоболие, болки в мускулите и ставите, треска и обриви по цялото тяло. Предава се на хората чрез ухапване от заразен комар Aedes и няма специфично лечение за болестта.

Денга е ендемична в повече от 100 страни и всяка година 100 милиона до 400 милиона души се заразяват, според СЗО.

Всичките 64 области в Бангладеш са засегнати от епидемията, но столицата Дака - дом на повече от 20 милиона души - е най-засегнатият град, според СЗО. Въпреки че случаите там започват да се стабилизират.

„Случаите започват да намаляват в столицата Дака, но се увеличават в други части на страната“, каза Тедрос.

Дака е един от най-гъсто населените градове в света и бързата непланирана урбанизация изостри огнищата.

Комар Aedes aegypti е показан под микроскоп в съоръжението за производство на комари на Националната агенция по околна среда в Сингапур на 19 август 2020 г. Снимката е направена на 19 август 2020 г. REUTERS/Edgar Su Комар Aedes aegypti е показан под микроскоп в съоръжението за производство на комари на Националната агенция по околна среда в Сингапур, 19 август 2020 г. Снимката е направена на 19 август 2020 г. REUTERS/Edgar Su Едгар Су/Ройтерс

„В Дака има проблем с водоснабдяването, така че хората държат вода в кофи и пластмасови контейнери в баните си или другаде в дома. Комарите могат да живеят там през цялата година“, пише Кабирул Башар, професор в катедрата по зоология на университета Джахангирнагар, в списание Lancet миналия месец.

„Нашата система за управление на отпадъците не е добре планирана. На улицата се трупат боклуци; виждате много малки пластмасови контейнери с басейни вода в тях. Имаме и многоетажни сгради с паркинги в сутерените. Хората мият колите си там долу, което е идеално за комарите.“

За да се справи с атаката на инфекциите, Бангладеш пренастрои шест болници с Covid-19, за да се грижат за пациенти с денга, и поиска помощ от СЗО, за да помогне за по-ранното откриване и управление на случаите, каза СЗО.

Климатичната криза се разпространява и усилва епидемиите

Рекордният брой случаи на денга и смъртни случаи в Бангладеш идва, тъй като страната е видяла „необичайно епизодично количество валежи, съчетано с високи температури и висока влажност, което доведе до увеличаване на популацията на комари в Бангладеш“, каза СЗО през август.

Тези топли и влажни условия са идеалната среда за размножаване на комари, пренасящи болести, и тъй като планетата продължава да се нагрява бързо поради изгарянето на изкопаеми горива, огнищата ще станат по-чести в нови региони на света.

Глобалният брой на случаите на денга вече се е увеличил осем пъти през последните две десетилетия, според СЗО.

„През 2000 г. имахме около половин милион случая и … през 2022 г. регистрирахме над 4,2 милиона“, каза Раман Велайудхан, ръководител на глобалната програма на СЗО за контрол на пренебрегваните тропически болести през юли.

С влошаването на климатичната криза болестите, пренасяни от комари като денга, зика, чикунгуня и жълта треска, вероятно ще продължат да се разпространяват и ще имат все по-голямо въздействие върху човешкото здраве.

Ново проучване идентифицира карбоксилните киселини като един от факторите, които правят комарите по-привлечени от определени хора от други. Ново проучване идентифицира карбоксилните киселини като един от факторите, които правят комарите по-привлечени от определени хора от други. г-жа/Момент RF/Гети изображения

„Виждаме все повече и повече страни, които изпитват тежкото бреме на тези болести“, каза Абди Махамуд, директор за предупреждение и реагиране на СЗО в програмата за спешни здравни ситуации.

Махамуд каза, че климатичната криза и тазгодишният климатичен модел на Ел Ниньо – който носи по-топло и по-влажно време в части от света – влошават проблема.

Тази година денга удари тежко Южна Америка, като Перу се бори с най-тежкото огнище в историята. Случаите във Флорида накараха властите да поставят под тревога няколко окръга. В Азия скок на случаите засегна Шри Ланка, Тайланд и Малайзия, наред с други нации. И страни в Африка на юг от Сарахан, като Чад, също съобщават за огнища.

Наричайки тези огнища „канарче във въглищната мина на климатичната криза“, Махамуд каза, че са необходими „глобална солидарност“ и подкрепа за справяне с влошаващата се епидемия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР