Банатските българи от румънската община Винга ще отбележат 130-години от

...
Банатските българи от румънската община Винга ще отбележат 130-години от
Коментари Харесай

Илияна Йотова е гост на годишнина от създаване на български храм в Румъния

Банатските българи от румънската община Винга ще отбележат 130-години от основаването на Римокатолическата черква „Света Троица“.

Храмът е издигнат от български преселници. Официален посетител на честването ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова

Винга е място, където чипровчани намират леговище през XVIII век след неуспеха на Чипровското въстание и последвалите го преследвания на българи-католици.

„Тук е основана една нова България през тези три века. Горди сме, че сме банатски българи“, споделя Георги Наков, почетен консул на България в Тимишоара и народен представител от българското национално малцинство.

Доказателство, че банатските българи не престават да пазят традициите и обичаите си е 24-годишният Франци Драгинов, който живее във Винга:

„Във Винга играем всички наши танци вингански български, баща ми е българин, майка ми – маджарски. Научил съм български от баба и дядо. Пазим традициите и обичаите и през нашата организация – българското сдружение и асоциацията „Българче“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова 130-годишния празник на Римокатолическата черква „ Св. Троица “ във Винга.

„Създавате всички условия и благоприятни условия да се пазят обичаи, традиции, да се приказва на български език по този начин, както е обикновено и както би трябвало във всяка една страна член на ЕС…Не е задоволително единствено да бъде заковано в конституцията на една страна правата на другите общности, значимото е отношението, а вие в действителност тук проявявате това отношение и карате хората от най-различни националности, най-различен генезис да се усещат вкъщи си в своята родина“.

Вчера Йотова беше удостоена със званието почетен жител на община Винга по време на тържествено съвещание на локалния съвет.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР