Бамята е била открита около Етиопия през 12-ти век пр.

...
Бамята е била открита около Етиопия през 12-ти век пр.
Коментари Харесай

Съвети при готвене на бамя

Бамята е била открита към Етиопия през 12-ти век прочие н. е. и е била отглеждана от античните египтяни. Бамята е един превъзходен източник на скъпи хранителни субстанции. Тя е добър източник на витамин С.

Тя е с ниско наличие на калории и е без мазнини. Бамята е разполагаем през цялата година, като пиковия и сезон е през летните месеци. Въпреки това може да бъде открита на пазара съвсем постоянно в замразено или прясно положение.

Вкусът на бамята разрешава тя да бъде добавена към доста и разнообразни предписания. Бамята постоянно се употребява като сгъстяващ сътрудник в супи и яхнии, с помощта на лепкавото си ядро. Въпреки това, бамята може да се подготви на пара, да се свари, да се направи кисела, като туршия, да се сотира или да се изпържи или панира.

Първото нещо което би трябвало да знаете преди да започнете да готвите бамя е, че тя е сензитивен зарзават и не би трябвало да бъде приготвяна в тави и тигани, направени от желязо, мед или месинг, защото химическите свойства на тези метали, карат бамята да почернее.

Ако вашата бамя е съхранявана в хладилника, преди да започнете да готвите я извадете и я оставете да се стопли до стайна температура. Може би след изваждането и от хладилника тя ще наподобява леко влажна, за това я оставете да позасъхне.

 Готвене на Бамя

Нарежете бамята на кръгчета, по диагонал или на дълги резени. След като я нарежете в мечтаната от вас форма е хубаво да я поставите на слънце в продължение на най-малко 30 минути, с цел да изсъхне и с цел да се изпари част от непотребната влага в нея. Другата опция е да я оставите в кухнята на стайна температура за 1 час.

Бамята се готви бързо и заради този факт тя се обработва на умерено мощен огън. Когато сотирате бамя, бъдете сигурни, че сте я разпрострели на постоянен пласт в тигана. Ако той е препълнен, бамята ще стартира да се поти и да освобождава влага (слуз).

Добавете сол на бамята, откакто сте я сготвили. За да добавите сол, дано бамята е подготвена изцяло и откакто я премахнете от топлината я поръсете със сол на усет и разбъркайте бързо. Ако добавите сол при започване на процеса на подготвяне или по време, това може да докара до освобождение на влага (слуз).

Никога не покривайте тигана, до момента в който се готви бамята. Покриването и предизвикването на пара ще доведат до появяването на нежелана влага.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР