Балончетата се движат на зиг-заг към повърхността на водата, заради

...
Балончетата се движат на зиг-заг към повърхността на водата, заради
Коментари Харесай

Ето защо балончетата се движат на зиг-заг от дъното към повърхността на водата

Балончетата се движат на зиг-заг към повърхността на водата, поради личното си въртене. Това необикновено изобретение са създали учени от университета в Твенте, Холандия и университета Цинхуа в Китай, оповестява организация Юнайтед прес интеренешънъл.

Пръв, нелинейното им придвижване, е документирал Леонардо да Винчи през 17 век, само че четири епохи учените не успявали да дадат пояснение за явлението.

Новото проучване открива, че зигзагообразното придвижване може да бъде обяснено с "инерционния миг ". Той съставлява съотношението сред ъгловата инерция на обект или система от обекти към ъгловото ускоряване при въртенето му към ос.

"Инерционният миг е изцяло подценяван в предишното, което изяснява объркването и неналичието на пояснение за зигзагообразното и спираловидното придвижване на плаващите частици ", написа в публикацията, оповестена в сп. Physical Review Letters.

Резултатите могат да намерят приложение при проучване на придвижването на топките в разнообразни спортове, както и във физиката и инженерните науки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР