Балнео и СПА туризмът са единственият сегмент от тази индустрия,

...
Балнео и СПА туризмът са единственият сегмент от тази индустрия,
Коментари Харесай

Балнео и СПА туризмът са без загуби до септември

Балнео и СПА туризмът са единственият сегмент от тази промишленост, която от началото на пандемията до септември няма загуби, а през лятото регистрират даже растеж. Освен това туризмът с лечебна вода е най-бързо развиващият се през последните 15 години и с най-вече вложения. Курортните селищата за балнео и СПА са изпреварили с години държавната политика в лечебния и здравния туризъм. Това беше казано на кръгла маса в Сандански на организацията BUBSPA с двама заместник-министри и представители на общини. Оказва се, че България, наричана от италианците лечебницата на Европа поради невероятното комбиниране на климат, природа и благосъстояние на минерални извори, не е европейска дестинация за здравен туризъм.

Министерството на туризма има упоритостта да наложи балнео и СПА курортите като първокласен туристически артикул, само че към момента няма тактика, призна заместник-министър Любомир Кънчев.

Бизнесът е изпреварил с години държавната политика. И сега се препъва в нея и в отрицателните послания на ежечасните данни за Covid пандемията. Златко Златанов - ръководител на хотелиерите във Велинград - разяснява:

" За да станем дестинация на европейско равнище, трябват пари. Ще търсим пари за узаконяване като европейска здравна туристическа дестинация. с цел да дойдат европейците при нас, би трябвало да се сертифицираме като такава. За узаконяване би трябвало инфраструктура, а за нея трябват доста пари. Искаме целево ориентирани пари към нашите СПА дестинации ".

Председателят на хотелиерите в Сандански - Армен Караджа, разяснява, че най-важният проблем е страхът у хората от пътешестване поради пандемията:

" Ръст на визитите имаше през август, след това спадна ", посочи той.

Единствената вест, която звучеше по-оптимистично, пристигна от заместник-министъра на районното развиване Деница Николова. Средствата по оперативната стратегия „ Развитие на районите " за идващите седем години, които са над 3 милиарда лв., ще финансират интегрирани планове на бизнеса в партньорство с общините и то най-много за инфраструктурата, в която се препъват българските балнео и СПА курорти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР