Балканските държави, сред които – и България, са най-застрашени от

...
Балканските държави, сред които – и България, са най-застрашени от
Коментари Харесай

България – до бивша Югославия и Турция по медийна грамотност

Балканските страни, измежду които – и България, са най-застрашени от операции, осъществявани посредством подправени вести. Това демонстрират данните от проучване на „ Отворено общество” в 35 страни. Нашата страна е в групата на тези, при които се събират няколко отрицателни трендове – следени медии, некачествено обучение и ниска степен на доверие сред хората.

Изследването, което се организира за повторно, се базира на данни на „ Фрийдъм Хаус” и „ Репортери без граници” за свободата на словото, на PISA за качеството на образованието, на Организация на обединените нации за електронното присъединяване и на Евростат за доверието. Във всички тях България се показва пагубно през последните години и по този начин не е изненадващо, че е на 30 място от 35 страни, паралелно със Хърватия, Унгария, Гърция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция.

За една година България не е трансформирала позицията си. По индикатора „ Доверие сред хората” единствено Сърбия е по-зле от нас.

На противоположния полюс са страните от Северозападна Европа – най-подготвени да противодействат на дезинформацията са скандинавските страни, Холандия, Естония и Ирландия (които, в случай че имаме вяра на подправените вести, към този момент би трябвало да са негодни за живеене заради ислямски нашествия, фашистки режими и други – б.р.).

Най-голям спад по отношение на предходната година отбелязва Полша, която губи три позиции, главно поради утежняване на оценките за медийна независимост (на фона на екзалтираната всеобща поддръжка за ултраконсервативната антиевропейска ръководеща партия – б.р.). Подобни процеси текат и в Словакия и Унгария.

При съпоставянето на знаците измерващи равнищата на функционална просветеност и степента на медийна независимост се вижда, че страните с по-добро обучение имат повече медийна независимост и противоположното – до степен да няма страна със зле образовано население, където медиите да са свободни.

Може би не е инцидентно, че страните с работеща просветна система са все от листата с мечтани дестинации за емиграция на жителите на тези с неработеща.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР