Българското законодателство урежда закрилата при уволнение на някои категории работниците

...
Българското законодателство урежда закрилата при уволнение на някои категории работниците
Коментари Харесай

Не могат да ни пипнат на работното място, ако страдаме от определени болести 

Българското законодателство урежда закрилата при уволняване на някои категории служащите и чиновниците, работещи по трудово правно отношение. Кодекса на труда открива така наречен " предварителна протекция " при уволняване.

Тя е предварителна, тъй като предхожда осъществяването на уволнението. Нейното предопределение е да сложи осъществяването на уволнението според от приемането на авансово позволение от избран държавен или синдикален орган и единствено след приемането на това позволение уволнението може да бъде осъществено. 

Това позволение се желае документално от работодателя и би трябвало да се получи документално от способния държавен или синдикален орган. Ако такова позволение не е поискано или откакто е било поискано, въобще не е било обещано, или не е било обещано преди уволнението, то осъщественото уволняване единствено на това съображение е нелегално.

Защитната процедура съставлява едно авансово изискване, което работодателят е длъжен да съблюдава, когато прави уволняване на посочените от закона служащи и чиновници. Предварителното позволение за уволняване значи предоставяне на единодушие или отвод да се позволи осъществяването на уволнението от способен държавен или синдикален орган. Този орган е съответната регионална ревизия по труда и съответния синдикален орган

Законът в България показва, че протекция при уволняване имат служащи или чиновници, боледуващи от някоя от следните заболявания:

– исхемична болест на сърце

– дейна форма на туберкулоза;                    

– онкологично заболяване;

– професионално заболяване;

– психологично заболяване;

– захарна болест.

За да бъде спазена процедурата, предприятието събира предварителна информация от служащите, които са избрани за уволняване, страдат ли от изброените заболявания.

Работниците, които страдат от заболяванията, посочени нагоре, са длъжни при поискване да показват в предприятието медицински документи (епикриза, здравно уверение и др.) от лечебно-профилактичните заведения, където се лекуват или се водят на диспансерен доклад. Предприятието показва получените медицински документи пред съответната трудовоекспертна лекарска комисия (ТЕЛК) за мнение.

Предприятието насочва до съответната Дирекция " Инспекция по труда " документално искане за позволение за всеки избран за уволняване служащ или чиновник, като институцията в обособените случаи взема мнението и на ТЕЛК преди да се произнесе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР