Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. постигна

...
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. постигна
Коментари Харесай

Българското председателство на Съвета на ЕС постигна общ подход по Акта за киберсигурността

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година реализира общ метод по предлагането за правилник по отношение на киберсигурността. Така се открива пътя за следващо сполучливо напредване на досието от Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз
Под управлението на зам.-председателя на Държавната организация „ Електронно ръководство “ Красимир Симонски бяха извършени интензивни полемики. След повече от 20 работни съвещания и осем поредни компромисни оферти, Хоризонталната работна група по кибер въпроси към Съвета на Европейски Съюз реализира компромисно решение по позициите и предложенията на страните членки. Това разреши на Съвета по телекомуникации да одобри общ метод по предлагането на последното си съвещание.

През септември 2017 година в подтекста на Стратегията за дигитален обединен пазар Европейската комисия одобри и показа на Съвета и на Европейския парламент предложение за правилник по отношение на ENISA – Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност, и за анулация на Регламент (ЕС) № 526/2013, както и по отношение на узаконяването на киберсигурността на осведомителните и информационните технологии („ Акт за киберсигурността “). Като част от така наречен „ Пакет за кибер сигурност “, предлагането има за цел да обезпечи високо равнище на кибер сигурност, кибер резистентност и доверие в Съюза с оглед гарантиране на вярното действие на вътрешния пазар.
Предложеният правилник дефинира задачите, дилемите и организационните аспекти на Агенцията на Европейски Съюз за кибер сигурност
Предвижда се непрекъснат мандат за ENISA за ефикасна поддръжка на напъните за несъмнено кибер пространство. Също по този начин и европейска рамка за узаконяване на кибер сигурността на ИКТ артикули и услуги и правила за ръководство на европейските схеми за узаконяване на кибер сигурността. Сертификатите, издадени по тези схеми, ще бъдат годни и приети във всички страни членки. По този метод се основават условия за превъзмогване на фрагментацията на пазара на ИКТ артикули и услуги в Европейски Съюз. Осигурява се несъмнено равнище на синхронизация на стандартите за сигурност в страните членки.

Припомняме, че в края на 2017 година Съветът на Европейски Съюз съобщи упоритостта си да реализира общ метод по Акта за киберсигурността до юни 2018 година. Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз от юли до декември 2018 година следва да стартира договаряния с представителите на Европейския парламент и на Европейска комисия по предлагането за правилник.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР