Българското правителство следва да прекрати дерогацията в Регламент (ЕС) №

...
Българското правителство следва да прекрати дерогацията в Регламент (ЕС) №
Коментари Харесай

Руският монопол при горивата у нас е най-големият риск за икономическата ни сигурност

Българското държавно управление следва да приключи дерогацията в Регламент (ЕС) № 833/2014, която разрешава вноса в България на недопечен нефт от Русия да продължи до края на 2024 година Поддържането на съветския монопол върху българския пазар на горива е най-опасният риск за икономическата сигурност на страната.

Рафинерията „ Нефтохим ”, благосъстоятелност на съветската компания „ Лукойл ”, може да реализира активността си и без да преработва съветски нефт, като България внася недопечен нефт и други първични материали от многочислени различни източници, в това число от Черноморския район, Близкия изток и Западна Африка.

При предварително преустановяване на дерогацията, даже в най-неблагоприятния вид, при който рафинерията „ Нефтохим “ стопира изцяло своята работа, рискът от дефицит на горива на българския пазар може да бъде избегнат посредством ловко ръководство на актуалните запаси и на инфраструктурата за импорт, която все още е под съветски монополен надзор.

Спирането на работата на рафинерията може и би трябвало да бъде предотвратено. Правителството би трябвало да изиска от Лукойл Нефтохим Бургас проект с съответни периоди и капиталови задължения за използване на петролното ембарго на Европейски Съюз най-малко 12 месеца преди настоящия краен период на дерогацията. Планът би трябвало да бъде доказан с външен одит от Агенцията за държавна финансова ревизия. Неспазването на тези условия от страна на Лукойл Нефтохим Бургас следва да докара до по-строги ограничения, като да вземем за пример да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от компанията, под държавен надзор.

Публикацията е поместена в уеб страницата на Центъра за проучване на демокрацията. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР