Българското правителство ще продължи да оказва помощ на Украйна толкова

...
Българското правителство ще продължи да оказва помощ на Украйна толкова
Коментари Харесай

Проф. Тагарев в НАТО: България ще помага на Украйна толкова, колкото е необходимо!

Българското държавно управление ще продължи да оказва помощ на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в Брюксел, където се организира среща на военните министри на страните от НАТО. По думите му НАТО би трябвало да отиде оттатък решенията от Букурещ и да насърчи връзки с Украйна на по-високо стратегическо равнище.
 
Основна тематика на срещата е даването на повече оръжия и муниции за Киев. В двудневната среща взе участие и украинският боен министър Алексей Резников. Очаква се той да осведоми сътрудниците си за почналата контраатака на Украйна.
 
 Проф. Тагарев на срещата на НАТО (вторият отляво надясно) Проф. Тагарев на срещата на НАТО (вторият отляво надясно) Източник: МО
Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин прикани през днешния ден съдружниците на Киев да положат повече старания за даването оръжия и муниции в битката против съветската инвазия. Пред министрите на защитата в Контактната група за Украйна, сплотяваща страни, които са дали военна помощ на Киев, Остин акцентира, че страната се нуждае от краткосрочна и дълготрайна поддръжка, защото войната е " маратон, а не спринт ".
 
Очаква се министрите от НАТО да се срещнат и с представители на отбранителната промишленост, с цел да ги призоват да засилят потенциала си на произвеждане, с цел да могат съдружниците на НАТО да дават повече муниции на Украйна и да попълнят личните си ресурси, които доста са намалели поради оръжейната помощ за Киев.
 
Министър Тагарев е провел къси диалози с украинския си сътрудник Алексей Резников и с американския министър на защитата Лойд Остин. Генералният секретар на НАТО е поздрави Тагарев с встъпването му в служба.
 
Междувременно Екологичен потенциал прикани НАТО да приготви почвата за приемането на Украйна в Алианса. В резолюция, гласувана през днешния ден, евродепутатите акцентират, че чакат процесът на присъединение да стартира след края на войната и да завърши допустимо най-скоро.
 
Според евродепутатите до постигането на пълноправно участие в НАТО, Европейски Съюз и неговите страни членки, дружно със съдружниците от НАТО и единомислещите сътрудници, би трябвало да работят в тясно съдействие с Украйна за създаването на краткотрайна рамка за гаранции за сигурност, споделят евродепутатите, която да бъде приложена незабавно след края на войната.
 
Парламентът акцентира, че интеграцията на Украйна в НАТО и Европейски Съюз ще увеличи районната и световната сигурност и ще укрепи връзките сред Украйна и евроатлантическата общественост.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР