Българското поделение на италианската Unicredit прогнозира 4.4% ръст на местната

...
Коментари Харесай

Уникредит: Икономиката на България може да достигне предкризисните си нива в края на 2021 г.

Българското отделение на италианската Unicredit предвижда 4.4% растеж на локалната стопанска система през 2021 година, последван от 4.1% през 2022 година Ревизията за настоящата година е с 1.8 пункта нагоре. Преди седмица сходна смяна в упованията си предприе и Европейска банка за възстановяване и развитие. Вероятно в идващите месеци ще има и други възходящи проверки, защото част от прогнозите към този момент остаряват по отношение на постъпилите нови данни за стопанската система през последните месеци.

" Оставаме на мнение, че икономическата политика на новото държавно управление няма да се отклонява доста от тази, провеждана от ГЕРБ през последните няколко години ", показва основния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. " Основният риск пред новия ни по-благоприятен сюжет за развиването на българската стопанска система през тази година, е обвързван с поява на нова вълна на ковид през зимата ", добавя още той.
Уникредит залагат на повече
Зад позитивната проверка на Уникредит Булбанк стои по-силното от предстоящото възобновяване на стопанската система през първото тримесечие. Според сметките на специалистите локалния Брутният вътрешен продукт ще се възвърне на предкризисни равнища още през четвъртото тримесечие на тази година, а пазарът на труда - към средата на 2022 година

Според Уникредит фактори за положителното показване на стопанската система през първите месеци на годината са разхлабените ограничаващи ограничения и неналичието на надзор за спазването им. Това обаче имаше и други последици. " Докато страната не беше мощно наранена от първата вълна на пандемията от ковид през интервала от март до май предходната година, ранното разхлабване на ограничаващите ограничения докара до внезапен скок в броя на смъртните случаи по време на втората и третата вълна в края на предходната и началото на тази година ", означават от банката.

Експертите на банката следят месечните знаци за приходите от продажби на дребно, интензивността в индустриалното произвеждане и строителството, които към април сочат, че позитивните трендове от първото тримесечие не престават и през второто.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР