Българското и македонското правителство може и да реагираха с приветствени

...
Българското и македонското правителство може и да реагираха с приветствени
Коментари Харесай

"Искат да си променим историята" и други македонски коментари за договора с България

Българското и македонското държавно управление може и да реагираха с приветствени изказвания, откакто Народното събрание в Скопие ратифицира Договора за добросъседство - външното министерство в София изпрати известие до медиите минути след гласуването.

Много македонски медии обаче надалеч не бяха толкоз еуфорични.

Някои от известните издания и организации като " Макфакс ", " Мета ", МКД и " Нова ТВ " и " Локално " бяха сдържани, отразявайки събитието и давайки глас и на поддръжниците, и на съперниците на контракта. Всички медии отразиха изказването на Никола Сърбов от ВМРО-ДПМНЕ, съгласно който документът " вреди на ползите на Македония ", " деградира " македонския език и дава опция за смяна на историята. И изявлението на Ферид Мухик, самостоятелния народен представител от групата на ръководещите социалдемократи, който се въздържа по време на ратификацията и го разгласи за несъразмерен, също се появи във водещите издания.

Македонската редакция на " Дойче веле " пък беше мощно сериозна към решението на ВМРО-ДПМНЕ да бойкотира съвещанието, на което се гласоподава договорът. " На последния конгрес ВМРО-ДПМНЕ одобри резолюция за интеграция в Европейски Съюз и НАТО, а с днешния протест в действителност попречи на една от стъпките, които водят към тези цели ", написа " Дойче веле " и цитира Ненад Новковски, академични учител и някогашен министър от времето на Любчо Георгиевски, съгласно който държанието на другояче говорещата за евроинтеграция партия е " изненадващо " и " безконтролно ".

На другия полюс бяха реакциите в редица всеобщи издания. Непосредствено след ратификацията " Курир " излезе със заглавията " Само с 61 гласа се ратифицира неприличен и нездравословен контракт за добросъседство с България " и " В България еуфорично дочакаха ратификацията ". Във втория текст се припомниха думите на външния министър Никола Димитров, който преди гласуването, а и преди аудиенция в София предходната година, сподели, че Македония и България не са напълно удовлетворени. " И въпреки Никола Димитров от трибуната на събранието да съобщи, че с този контракт нито ние, нито България да сме напълно удовлетворени, еуфорията при българските политици и българската общност приказва противоположното. " Изтъква се, че специалисти предизвестяват за опцията България да блокира евроинтеграцията на Македония.

На идващия ден в " Курир " се появи и заглавието " Димитров лъже, че и двете страни са еднообразно недоволни: Националистите в София поддържаха контракта за смяна на македонската история " и цитира коментар на евродепутата Ангел Джамбазки.

Остро сериозна беше и свързаната с ВМРО-ДПМНЕ телевизия " ТВ Нова ", която проучва контракта като " отвод от македонското малцинство ". Дни по-рано, на 1 януари, когато България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, уеб сайтът на малкия екран означи, че София, която в този момент за пръв път е ръководител на съюза, постанова контракта като изискване за участие.

Сайтът " Прес 24 " цитира спор сред лингвиста Гоце Цветановски и историка Драко Яневски по македонска телевизия, само че съобщи изявления само Цветановски. По време на дебата " за Македония като българско-албанска федерация " последният е споделил, че договорът отхвърля съществуването на македонския народ преди 1944 година и на македонския език - изтриват се и история, и нация. " В лингвистиката съществува македонска доктрина за произхода на първия славянски език, а това е старославянският ", отбелязва той. " Какво би трябвало да създадем ние като лингвисти? Сами да се отречем или да отречем чужденците, които още доста от дълго време пишат, че основата на старославянски език е в македонските диалекти, по-точно в покрайнините на Солун и солунско? Какво би трябвало в този момент, сами да си подкопаем основите? "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4636)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР