Българският военен научноизследователски кораб НИК 421 - Св. Св. Кирил

...
Българският военен научноизследователски кораб НИК 421 - Св. Св. Кирил
Коментари Харесай

Втората българска полярна експедиция потегли към Антарктида

Българският боен научноизследователски транспортен съд НИК 421 - " Св. Св. Кирил и Методий ", от състава на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) " Н. Й. Вапцаров " стартира своето второ корабоплаване до Антарктика . Това оповестиха от министерството на защитата.

Експедицията има за цел да обезпечи условия за реализирането на 10 научни плана, които към този момент излизат отвън рамките на българската база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън. Корабът ще транспорти близо 70 тона материали за строителството на новата лаборатория в региона на българската база.

На церемонията по изпращането на кораба, който отплава от Варна, участваха командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната и локалната власт, както и общественици и други публични посетители. Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев получи флага на Военноморските сили на България, който да бъде развят на Ледения континент.

Предвидено е експедицията да продължи пет месеца. Първото пристанище, къде плавателният съд ще има престой е в Картахена, Испания. Оттам корабът ще се насочи към Южна Америка, където ще посети две пристанища. След прекосяване на пролива Дрейк ще доближи до о. Ливингстън.
 Последната ни група полярници се завърна от Антарктида
Последната ни група полярници се завърна от Антарктида

31-ата национална антарктическа експедиция ще остане в историята
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР