Българският учител е подложен на сериозен стрес, който води до

...
Българският учител е подложен на сериозен стрес, който води до
Коментари Харесай

9 от 10 са учители са под стрес

Българският преподавател е подложен на сериозен стрес, който води до много огромно амортизиране, сочат предварителните данни от първото национално представително изследване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите експерти у нас. На първо място като стресов фактор при 9 от 10 учители е несъразмерното административно натоварване, следван от експанзията и апатията измежду децата, заяви за " Труд " доктор Юлиян Петров, пред­седател на профсъюз " Образование ".

Проучването до момента е обхванало 3000 педагози от всички области на страната и от всевъзможни възрасти. То е по концепция на синдиката, Министерството на образованието и науката и Пловдивския университет.

Факторите, които водят до продължителен стрес са и часовете ексклузивен труд - над 60 на седмица, неприятната връзка с институции и родители, както и бързата смяна на нормативната база, регистрират от синдиката.

Оказва се и че на 8 от 10 учители работи доста отрицателно експанзията на някои възпитаници.

" Ако 50% е експанзията, 50% при този стресов фактор е и апатията на останалата част от учениците. Да, те стоят в клас, да, те участват, само че липсват резултати. Тази незаинтересованост е добита от статукво, което години наред е спомагало за развиването на този стресов фактор ", пояснява предварителните резултати Петров.-->

По думите му, в случай че отворим скоба, можем да забележим по какъв начин значително сътрудници на просветителната система вървят с мантрата, че надали не учебното заведение би трябвало да бъде доста, доста занимателно, забавно и апропо нещо да научават учениците.

В същото време обаче арсеналът на учителите за влияние е безпределно стеснен.

" Един от другите настоящи стресори, може би в порядъка 65%, е че имаме доста мъчно партниране с българските родители. Те по някакъв метод са се съгласили и са известени за учебния устав, само че доста постоянно самите те способстват за нарушавания на този устав . Те или не стимулират децата си, или не ги задължават да извършват правилника, а още по-лошо – по някакъв метод се намесват, дават препоръки и оферти, за които нямат потенциал, няма обучение, пишат най-различни тъжби, сигнали, а това въздейства като голям стрес на учителите и шефовете ", регистрира още ръководителят на профсъюз " Образование ".

 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР