Българският треньор Станимир Стоилов беше официално обявен за новия треньор

...
Българският треньор Станимир Стоилов беше официално обявен за новия треньор
Коментари Харесай

Мъри се озова в паричен рай в Измир, вижте всичко за Гьозтепе и амбициите му

Българският треньор Станимир Стоилов беше публично разгласен за новия треньор на втородивизионния турски Гьозтепе. 56-годишният Мъри наследява на поста сърбина Радомир Кокович, който беше уволнен на 20 ноември (понеделник). Предвид упоритостите на клуба от Измир, главната задача пред Стоилов ще бъде продобиване на промоция за елита. 56-годишният експерт заварва новия си отбор на шестото място, даващо право за присъединяване в плейофите за влизане в елита. Отборът има 20 точки и изостава надлежно с 10 и с 6 точки от първата и втората позиция, осигуряващи непосредствено влизане в Суперлигата. 



Гьозтепе е учреден на 14 юни 1925 година от Ферит Бей, който след скандал във влака с управата на Алтай при завръщането от мач в Айдън се отделя. Към него се причисляват играещите в Алтай братя Небил и Ведат, Музафер Корал, Ферит Симсароглу, Неджати Бей и Нусрет.

През 1937 година клубът се сплотява с Измирспор и Егеспор и сменя името си на Доганспор. Някои последователи на Измирспор са срещу и основават личен клуб - Атешспор. През 1939 година Гьозтепе си връща истинското име, а Атешспор се прекръства на Измирспор.

През 1942 година отборът става вицешампион на Турция, а през 1950 година печели първата си и единствена шампионска купа. Периодът 1963-71 година е извънредно сполучлив за клуба под управлението на Аднан Сювари. Тогава е извоювана една купа на Турската федерация, две купи на Турция и една Суперкупа. Освен това доближава до полуфиналите на Купата на панаирните градове и до четвъртфинал в КНК.

През сезон 1971/72 Гьозтепе играе против Ботев (Пловдив) в групите на Балканската купа и губи с 0:3 като посетител и печели с 3:1 вкъщи.

През сезон 2002/03 Гьозтепе изпада от елита и поради финансови отговорности и получава възбрана да притегля нови играчи. В идващите пет сезона следва срив и тимът се озовава в районните аматьорски дивизии. На 20 август 2007 година собствеността върху клуба е добита от истанбулския бизнес конгломерат " Алтънбаш ". През лятото на 2014 година собствеността още веднъж се сменя. Акциите са продадени на предприемача Мехмет Сепил против 9 милиона евро.

През 2017 година за първи път от сезон 2002/03 Гьозтепе се класира за елита. Изпада в края на шампионат 2021/22. Броени месеци по-късно – на 19 август 2022 година, 70% от акциите са купени от основаната в Лондон спортна капиталова компания " Спорт Републик ", в която огромно присъединяване има притежателят на " Виваком " Драган Шолак. Чрез тази договорка Гьозтепе става първият турски клуб, притежаван от задграничен вложител. Местните медии настояват, че в клуба има невиждани в историята му пари. Бюджетът е голям и прави Гьозтепе най-богатият във второто равнище на турския футбол и е измежду най-мощните изобщо отбори в страната, нареждайки го до грандовете. 

Казват, че към този момент на Стоилов е обещано голямо заричане. Вкара ли тима в елита, ще потекат още повече пари. 

" Гьозтепе има всички предпоставки да се трансформира в чудото на Турция. Чудо, в което финансовата мощност като че ли няма край ", пишат в южната ни съседка. 

Тук би трябвало да напомним, че през февруари тази година Шолак и " Спорт Републик " бяха покрай закупуването на ПФК Левски. Сделката обаче пропадна в последния миг и по подигравка на ориста навръх рождения ден на Мъри - 13 февруари. Е, в този момент сръбският милиардер и един от най-хубавите български треньори в цялата ни история се събраха. Този път на друго място и по гледище на президента на клуба - датчанина Расмус Анкерсен, който също взе участие в договарянията със " сините ".  



Капитан на сегашния тим на Гьозтепе е някогашният турски национал Исмаил Кьойбашъ, който е играл за грандовете Бешикташ, Фенербахче и Трабзонспор.

Има доста любопитен факт за третия вратар на новия отбор на Стоилов. 26-годишният Беркин Йозгюр (на фотографията по-долу) е с двойно гражданство – турско и българско.

На 26 януари 2020 година клубът се снабди с нов стадион. " Гюрсел Аксел Стадиум " е открит с мач против Бешикташ (2:1). Първият гол на новия дом на отбора е дело на Халил Акбунар. Строителството на оборудването с потенциал от 19 713 места стартира на 9 септември 2017 година Сумата за построяването се пресмята на 218,9 милиона турски лири. На 11 юни 2023 година " Гюрсел Аксел Стадиум " беше хазаин на финала за купата на Турция, в който Фенербахче побеждава Истанбул Башакшехир с 2:0. Любопитното е, че на покрива на стадиона има пешеходна алея с дължина от 650 метра, от която се разкрива страхотна панорама към град Измир и Егейско море.

Феновете на Гьозтепе се надяват на още по-страхотна панорама - следващата година по това време да мерят сили с трите колоса от Истанбул в локалната Суперлига.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР