Българският спорт загуби още една голяма фигура. Тази нощ внезапно

...
Българският спорт загуби още една голяма фигура. Тази нощ внезапно
Коментари Харесай

Българският спорт осиротя! Внезапно почина волейболната легенда Георги Константинов

Българският спорт загуби още една огромна фигура. Тази нощ ненадейно е умрял Георги Константинов – волейболна легенда, татко на някогашния към този момент селекционер на мъжкия ни народен тим по волейбол Пламен Константинов и на оперния артист и музикант Юлиян Константинов, предава Блиц Спорт.
Именно Константинов-старши е първият, който става прочут с прякора Гибона, който по-късно Пламен наследява. Печели прякора си още в казармата, както и множеството от волейболните ни митове през 50-те и 60-те години.
Димитър Гигов съумява да го плени за волейбола, защото в това време той тренира и лека атлетика. Първото си самопризнание Константинов получава още през първата си година като младеж на Левски. Гибона е един от най-хубавите в шампионата, а основателят на волейбола у нас Валентин Анков дава извънредно висока оценка за изявите му на игрището. Георги не се задържа дълго при наборниците си и година по-рано е включен в мъжката селекция на „ сините “.
Димитър Гигов съумява да сътвори същински звезден тим. В три следващи години избраниците му, след които е и Георги Константинов, печелят мощния интернационален шампионат в Палермо за Купата на президента на Италия (1955-1957). През 1956-а е и републикански вицешампион, а три години по-късно Левски е непобеден, като оставя втори даже и звездния по това време тим на Миньор (Перник). Клубната кариера на Константинов е минала още през тима на Спартак, както и на обединявания Левски Спартак. През 1970-а стопира дейната си кариера, като две години по-късно се включва като играещ треньор за тима на Сопот. Гибона съумява да завоюва промоция за А група с този тим.
От 1962-а Гибона непроменяемо е в националния отбор, като с изключение на на две международни шампионати е един от състезателите, които вземат участие в олимпийския дебют на волейбола в Токио през 1964 година. Именно този шампионат Константинов дефинира и като собствен връх в кариерата си с петото място на България в японската столица. Той е един от титулярните ни нападатели. Дебютът на Константинов в формален мач на националния ни тим обаче е две години по-рано – на международното състезание в Москва, когато оставаме на крачка от медалите с четвъртото място. Следващата 1963-а още веднъж е белязана от четвърто място – този път на европейското състезание в Букурещ. На международното състезание в Прага през 1967-а Константинов още веднъж е в отбора, а националите ни остават на седмото място от 22 тима.
Голямата горделивост на Гибона обаче са двамата му синове Юлиян и Пламен. По-големият не съумява да се задържи в спорта, макар че като дребен също демонстрира отлични качества. Пламен обаче е покорен още от дребен от волейбола и изцяло справедливо наследява освен гения, само че и прякора на татко си.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР