Българският спорт изпраща не толкова успешна година, а световни шампиони

...
Българският спорт изпраща не толкова успешна година, а световни шампиони
Коментари Харесай

Медалисти в няколко вида спорт на Световни и Европейски, българи в елита на ските и баскетбола

Българският спорт изпраща не толкоз сполучлива година, а международни първенци през тази година за мъже и дами нямахме. Въпреки това спортисти като Алберт Попов и Александър Везенков стават все по-добри в конкурентни спортове като ски алпийските дисциплини и баскетбола. Все отново би трябвало да отбележим, че и предходната година - 2021 беше и най-успешната за българския спорт от близо 15 години насам и през тази беше обикновено да няма чак толкоз огромни триумфи. 
Прочетете още
Индивидуалните спортове 

Страхотни триумфи имаше в леката атлетика и биатлона от младите очаквания. Пловдивчанката Пламена Миткова стана международен първенец до 20 години в скока дължина на Световното до 20 години в леката атлетика, а биатлонистът Благой Тодев стана европейски първенец за юноши и беше близо и до орден от Световното, завършвайки трети. 

Годината започва със Зимна Олимпиада, а в нея скиорът  Алберт Попов затвърди мощните си изяви в елита на един от най-конкуретните спортове. България приключи без орден, само че Попов даде най-предно класиране - девето място, което в този тип спорт и сериозната конкуренция е извънреден триумф за България. Той записа и още няколко влиятелни класирания като влизания в топ 10 и до 15-то място. 



България беше на върха в щангите на Европейското в Тирана и завоюва отборното класиране с общо 8 медала - 5 златни, един сребърен и два бронзови от общите резултати и общо 23 медала - 13 златни, 5 сребърни и 5 бронзова в обособените категории. 

Европейски първенци станаха Ангел Русев , Иван Димов , Дейвид Фишеров , Валентин Генчев и Христо Христов . Медали от шампионата завоюваха още Божидар Андреев , Габриел Маринов ,  Диан Пампорджиев и Карлос Насар .

За страдание на Световното щангистите не съумяха да затвърдят представянето си от Европейското и завоюваха едвам два медала, само че без нито една в общите резултати - злато в изтласкването за Карлос Насар в категорията до 89 кг. и на Божидар Андреев в изхвърлянето на кат. 73 кг.

Състезателите по битка завоюваха две европейски трофеи на Европейското - Кирил Милов и Тайбе Юсеин . Медали завоюваха и Евелина Николова , Миглена Селишка , Юлияна Янева Айк Мнацаканян , Ахмед Батаев , Рамазан Рамазанов , Георги Вангелов

Борците ни приключиха и с два медала на Световното състезание, а със сребро се окичиха Едмонд Назарян и Кирил Милов

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков и неговият Олимпиакос доближиха до полуфиналите на Евролигата - най-големият баскетболен клубен шампионат в света. Тимът остана на четвъртото място, само че Везенков още веднъж беше на топ равнище и продължава да демонстрира страхотни игри за гръцкия гранд. 



Синът на волейболна легендата Владимир Николов - Александър Николов подписа с един от италианските грандове Мачерата, а много волейболни експерти чертаят огромна кариера на Алекс. Той играе към този момент като титуляр и в националния тим, а с националния тим до 20 години стана бронзов медалист от Европейското. 

В бокса Севда Асенова стана европейска първенеца. Медали от Европейското завоюваха и пловдивчанката Венелина Поптолева, Станимира Петрова и Светлана Станева. 

Сева Асенова беше единствената наша представителка, която завоюва орден от Световното - бронз. 

При мъжете на Европейското по бокс медали спечелиха  Ергюнал Себахтин , Даниел Асенов и Хавиер Диас



В художествената гимнастика още веднъж имаме съществени триумфи. Новият отбор , който наследява олимпийските шампионки, завоюваха две международни трофеи на шампионата в София в многобоя и на 3 ленти и 2 топки. Боряна Калейн стана европейска шампионки на лента и топка, само че заболяване я извади от Световното в София. Калейн беше почтено заместена от дребното знамение Стилияна Николова , която завоюва цели четири медала - трета в многобоя, както и сребро на лента, обръч и бухалки. 

Най-добрият български тенисист  Григор Димитров не съумя да изпрати мощна година. Българинът доближи единствено до три полуфинала в шампионатите, в които взе участие през годината - Мастърс шампионата в Монако и шампионатите в Мелбърн и Виена. В шампионатите от Големия шлем българинът не съумя да доближи до осминафиналите. 

Боксьорът Кубрат Пулев загуби от Дерек Чисора и записа третата си загуба в професионалната си кариера след пораженията от Владимир Кличко и Антъни Джошуа. 

Плувецът Цанко Цанков съумя да стане първенец в плувния маратон на Гибралтарския пролив. В плуването в басейн на Световното състезание за мъже и дами - мъжката ни щафета на 4х200 се класира на финала и приключи на осмото място, постигайки историческо достижение, защото досега в никакъв случай българска щафета на 4х200 не беше достигала до край на Мондиал.



Отборните спортове 

Във футбола националния ни тим живна малко след доста тежки дни. През юни националите доближиха до най-голямото си дъно, губейки от Грузия с 2:5 вкъщи и правейки 1:1 с Гибралтар като посетител. С назначението на новия треньор Младен Кръстаич България е без загуба с три победи и едно тъждество. Националите победиха и Северна Македония в Скопие с 1:0 и по този начин си обезпечи второто място в Лигата на нациите, което остава шансове за бараж в случай че не успеем да се класираме посредством естествените квалификации за Евро 2024. Именно класирането на Европейското може да постави завършек на отрицателната тенденция от 20 години без огромен футболен конгрес, а в квалификациите България попадна в една група с тимовете на Сърбия и Унгария. 

Баскетболните национали се завърнаха на Европейско след 11-годишно неявяване. Националите не бяха надалеч от освен това, само че изгубиха в равностойни конфликти против Черна гора и Белгия. България записа триумф над домакина Грузия и загуби с разлика от любимци Испания и Турция. 

Волейболните ни национали за първи път изгубиха от тимове като Мексико и Австралия през тази година в Лигата на нациите и на Световното, а на Мондиала за първи път не мина първата предварителна група и записа най-лошото си класиране в историята си на Световно и записа едвам две победи в публични мачове за цялата година. За разлика от батковците обаче волейболният народен тим до 20 години завоюва бронз на Европейското състезание. Женският волейболен тим, който е единственият български отбор при дамите в отборните спортове, който взе участие на Световно състезание в последните години, също не съумя да премине първата група на Световното.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР